NavMenu

Pametni beton donosi uštedu, generiše energiju, prati oštećenja i zemljotrese

Izvor: gradjevinarstvo.rs Četvrtak, 30.03.2023. 12:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: agshotcreteservices/Pixabay)Ilustracija
Inženjeri na Univerzitetu u Pitsburgu razvijaju novi materijal, metamaterijalni beton, koji može da sakuplja energiju i nadgleda oštećenja u betonskoj strukturi ili zemljotrese. Ovaj materijal predstavlja novi koncept laganih i mehanički podesivih betonskih sistema sa integrisanom funkcionalnošću energetske efikasnosti. Osim toga, ovaj materijal ima sposobnost generisanja električne energije, što ga čini idealnim za pametnu infrastrukturu.

Beton je najčešće korišćeni materijal u građevinskoj industriji i datira još iz Rimskog carstva. Međutim, beton koji se koristi danas je sličan onome koji je korišćen prije nekoliko vjekova, a način na koji se koristi nije se mnogo promijenio. Zato inženjeri na Univerzitetu u Pitsburgu žele da promijene ovaj trend i razvijaju novi materijal koji ima više funkcionalnosti od običnog betona.

Amir Alavi, asistent profesora građevinske i životne sredine na Univerzitetu u Pitsburgu, objašnjava da masovna upotreba betona u infrastrukturnim projektima ukazuje na potrebu za razvojem novih betonskih materijala koji su ekonomičniji i ekološki održiviji, ali nude i napredne funkcije.

Metamaterijalni beton se sastoji od ojačanih polimernih mreža ugrađenih u provodni cement. Ovaj materijal omogućava graditeljima da koriste manje materijala bez žrtvovanja snage ili dugovječnosti. Osim toga, metamaterijalni beton ima sposobnost generisanja električne energije. Iako ne može da proizvede dovoljno električne energije da bi se napajala električna mreža, generisani signal je više nego dovoljan da napaja senzore pored puta.

Električni signali koji se samostalno generišu u metamaterijalnom betonu pod mehaničkom ekscitacijom mogu se takođe koristiti za nadgledanje oštećenja u betonskoj strukturi ili praćenje zemljotresa istovremeno smanjujući njihov uticaj na zgrade.

Ovaj novi materijal ima ogroman potencijal u građevinskoj industriji. Metamaterijalni beton se može fino podešavati u smislu lomljivosti, fleksibilnosti i oblikovanja, što omogućava graditeljima da koriste manje materijala i tako smanje troškove. Pored toga, ovaj materijal otvara vrata novim mogućnostima u izgradnji pametnih struktura.

Metamaterijalni beton može biti ključan za razvoj pametne infrastrukture. Inženjeri su predvideli da će ovaj materijal moći da napaja čipove ugrađene u puteve, što će omogućiti samovozećim automobilima navigaciju na auto-putevima kada su GPS signali suviše slabi. U budućnosti, ovi pametni materijali mogli bi biti ugrađeni u puteve, aerodrome, mostove i druge infrastrukturne projekte, što bi omogućilo graditeljima da naprave efikasnije i sigurnije strukture.

Ovaj novi beton ima sposobnost da se kompresuje do 15% pod cikličnim opterećenjem i proizvede 330μW električne energije.

Osim toga, metamaterijalni beton može se koristiti i za nadgledanje strukture zgrada. Električni signali koji se samostalno generišu u betonu mogu se koristiti za praćenje strukture i oštećenja zgrada, što bi omogućilo graditeljima da otkriju oštećenja i prije nego što dođe do ozbiljnijih problema.

Metamaterijalni beton ima puno potencijala i mogao bi da donese mnogo promjena u građevinarstvu i razvoju pametne infrastrukture.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.