NavMenu

Elektroprivrede Zapadnog Balkana dogovorile zajednički put energetske tranzicije

Izvor: Energija Balkana Srijeda, 29.03.2023. 07:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nadezda Murmakova/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici poslovodstva elektroprivreda Zapadnog Balkana - Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije razgovarali su o saradnji i mogućnostima zajedničkog nastupa za obezbjeđenje sredstava za investicije neophodne za zelenu tranziciju. Pored potencijalnog korišćenja namjenskih fondova za finansiranje izgradnje zamjenskih kapaciteta tema je bila i uvođenje regionalnih elektroprivreda u sistem sistem trgovine emisijama ugljen-dioksida (ETS).

Na radionici u Elektroprivredi Srbije su pored predstavnika domaćina, Miroslava Tomaševića v. d. direktora JP EPS učestvovali i Milutin Đukanović predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore, Ivan Mrvaljević rukovodilac Sektora za razvoj EPCG, Anes Kazagić rukovodilac Sektora za strateški razvoj JP EP BiH, Jovica Vlatković izvršni direktor za investicije ERS i Blagoj Gajdardžiski direktor za razvoj i investicije Elektrana Severne Makedonije.

Učesnici su dogovorili i da će usaglasiti pismo za Regionalni savjet za saradnju (RCC) jugoistočne Evrope koji se bavi pitanjima Zelene agende za Zapadni Balkan.

- Elektroprivreda Srbije, kao najveća u regionu, spremna je na saradnju sa svima i na zajednički nastup da bi došli do pravih rješenja za pristup fondovima za realizaciju projekata i pravednih rokova za tranziciju - rekao je Tomašević.

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović istakao da je cilj radionice bilo i omogućavanje integracije Zapadnog Balkana u tržište električne energije i ugljenika EU, poboljšanje energetske bezbjednosti i podstrek brzoj dekarbonizaciji cjelokupnog energetskog sektora planiranim uključivanjem ugovornih strana iz Ugovora o Energetskoj zajednici sa zapadnog Balkana u EU ETS sistem.


Značaj i važnost investicija u zelenu energiju

Đukanović je naglasio značaj i važnost investicija u zelenu energiju, i posebno skrenuo pažnju na projekte Solari 3000+, i Solari 5000+.

- Crna Gora može biti primjer cijelom regionu - jer smo uveli nacionalni sistem trgovine, i odličan način saradnje sa Eko fondom koji je uspostavljen, prema kom mi dolazimo u situaciju da praktično kreditiramo svoje velike projekte. Ovo je razvojna šansa regiona, zelena energija: i vjetar i voda, i solari. I region to treba da gleda kao svoju šansu. Poklapa se sa stavovima i standardima Evropske unije, i mislim da možemo da iskoračimo u tom pravcu, pogotovo što se solara tiče, čak i hidropotencijala, ispred Evropske unije. Naravno, vodićemo računa i nećemo dozvoliti da izvršimo destabilizaciju našeg energetskog sistema. Strogo se pridržavamo zakonske regulative: skupština, vlada, lokalne samouprave - rekao je Đukanović.

Izvršni rukovodilac direkcije za razvoj i investicije Ivan Mrvaljević naglasio je da sve elektroprivrede treba da, u saradnji sa nadležnim državnim organima, rade na stvaranju uslova za uvođenje ETS šeme za trgovinu emisijama CO2 i zadovoljenju uslova kako bi se apliciralo za izuzeće od CBAM mehanizma do 2030. godine.

Na konferenciji je istaknuto da je u toku izrada nove Direktive EU o ETS - u, koji je u procesu usvajanja u raznim institucijama EU. To pruža priliku za zakonsko propisivanje odgovarajuće, pravedne i nepristrasne integracije zapadnog Balkana u evropska tržišta energije, ugljenika i finansija.


Put u integrisano evropsko energetsko tržište

Organizatori su saopštili da je dekarbonizacija energetskog sektora zapadnog Balkana najmanje skupa opcija za smanjenje ukupne emisije CO2 i zagađenja vazduha u Evropi. Investicije u održivu toplotnu i električnu energiju na zapadnom Balkanu bi mogle da smanje geopolitičke tenzije i obezbijede bezbjednost oko zabrinutosti o snabdijevanju, unaprijede procese pridruživanja EU i podrže tranziciju ugljarskih regiona i zajednica zavisnih od uglja prema održivoj energiji.

Istaknuto je da je brzo uključivanje ugovornih strana Energetske zajednice sa zapadnog Balkana u mehanizam EU ETS hrabar poduhvat kako bi se regionu obezbijedile najbolje dostupne tehnologije i kako bi bile čvrsto integrisane u evropsko energetsko tržište.

Učesnici su na radionici naveli da će plan za obezbjeđenje potpune integracije u ETS EU ugovornih strana Energetske zajednice sa zapadnog Balkana podstaći nacionalne vlade da stvore okvir koji će poduprijeti postepeni prestanak korišćenja uglja. Ovaj plan mora da motiviše ugovorne strane da postepeno ukinu ugalj dok napreduju ka korišćenju resursa Sekretarijata Energetske zajednice i povezane administrativne podrške. Bezbjedna i pouzdana energija koja zadovoljava domaću potražnju oslobodiće veliki fleksibilni hidroenergetski potencijal zapadnog Balkana za podršku evropskom tržištu električne energije tamo gdje je to potrebno, kao obnovljivu alternativu za fleksibilnost koju trenutno pruža gasno polje Groningen, a koje će uskoro biti izgubljen.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.