NavMenu

Na put sa digitalnim novčanikom - Predviđanja za poboljšanje bezbjednosti i mobilnosti putnika na aerodromima

Izvor: Politika Utorak, 28.03.2023. 10:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sebra/shutterstock)Ilustracija
Posle korona krize svijet se promijenio i u smislu načina putovanja i interesovanja putnika, ali tehnologija je postala neodvojiv dio kada je riječ o organizaciji putovanja.

Glavni trendovi za 2023. godinu su, prema istraživanju Smartvela digitalno angažovanje putnika i digitalna transformacija, jer, kako kažu putnici će sve više koristiti beskontakne tehnologije, od prijavljivanja na let ili u hotel do naručivanja hrane. Ovi alati su im pružili zdravstvenu i bezbjednosnu podršku, a istovremeno su pojednostavili sve te obaveze koje moraju da se završe do polaska na put.

Posebne promjene odnose se na digitalne novčanike. Nedavno je jedno istraživanje pokazalo da je gotovo 90% Amerikanaca prihvatilo digitalna plaćanja, a 30% njih je reklo da očekuje da će koristiti tri ili više digitalnih novčanika u narednih nekoliko godina. Mnogi, dakle, već sada umjesto za novčanikom tokom plaćanja posežu za mobilnim telefonom, a najveće promjene se vide u vazduhoplovnoj industriji.

Ovo je takođe trend za 2023, jer se predviđa još mnogo noviteta koji će poboljšati efikasnost, bezbjednost i mobilnost putnika na aerodromima.

Zanimljivo je da se putnici sve više oslanjaju i na osiguranje tokom putovanja. Kako se navodi u ovom istraživanju, sve više njih želi da se u potpunosti zaštiti prije polaska na put kako ne bi došli u neke nepredviđene okolnosti. Na primjer, jedna anketa je pokazala da 79% ispitanika kaže da planira da kupi putno osiguranje u ovoj godini. I na kraju, ako je trend češće druženje sa telefonom i drugim uređajima, onda bi posebnu pažnju trebalo posvetiti i sajber bezbjednosti.

U industriji putovanja i turizma pokušaji digitalne prevare su u prošloj godini porasli za 150%, prenosi ovaj sajt posvećen globalnim trendovima u turizmu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.05.2023.  |  Građevina

Zbog izgradnje solarnih i vjetro elektrana i biznis zona radiće se izmjene PUP-a Plužina

Na teritoriji Plužina pojavila se potreba za određivanjem lokacija za izgradnju solarnih i vjetro elektrana, ali i biznis zona, pa je donijeta odluka i izradi Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana te opštine. Kako je saopšteno, izmjene i dopune ovog planskog dokumenta se rade u granicama važećeg plana, odnosno obuhvataju područje površine cca 854 km. - PUP Opštine Plužine je donesen 2012. godine, ali se na osnovu

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.