NavMenu

Iz državnog trezora za tri mjeseca prinudno isplaćeno skoro 4 mil EUR

Izvor: RTCG Utorak, 28.03.2023. 08:05
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)
U periodu od početka jula do kraja septembra prošle godine, sa glavnog računa Državnog trezora prinudno je isplaćeno ukupno 3,94 mil EUR, pokazali su podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Direktorata državnog trezora. U pitanju su troškovi dijelom zbog nepravilne primjene koeficijenata u obračunu zarade i izdataka po rješenjima o naknadama advokata.

U izvještaju objavljenom na sajtu Vlade, koji potpisuje Zaštitnica imovinsko pravnih interesa, Bojana Ćirović, piše da sudstvo bilježi veliki odliv koji se odnosi na potraživanje pripravnika u vidu manje isplaćane zarade zbog nepravilne primjene koeficijenata u obračunu zarade, na ime godišnjih odmora, te izdataka po rješenjima o naknadama advokata, tumača, vještaka...

- Tužilaštvo bilježi odliv koji se uglavnom odnosi na nepostupanje po rješenjima tumača, vještaka, te iznos na ime službenih odbrana advokatima, a oni se u velikom procentu izvršavaju prinudno, pa se odliv sredstava uvećava - navodi se u dokumentu.

U četvrtom kvartalu prošle godine, Zaštitnik je primio ukupno 785 tužbi kojima su pokrenuti parnični postupci pred osnovnim sudovima u Crnoj Gori, Privrednim sudom Crne Gore i Vrhovnim sudom Crne Gore.

Od ukupnog broja primljenih tužbi, najviše ih je bilo u Podgorici - 385, zatim Kotoru 139, Bijelom Polju 261 tužba.

- U izvještajnom periodu, pred Centrom za alternativno rješavanje sporova prikupljeno je 1.183 predmeta. Apelujemo na sve državne organe u cilju smanjenja troškova postupaka, da postupaju po računima i fakturama, pravosnažnim sudskim presudama i izvršnim rješenjima, kako bi se izbjegla prinudna naplata i nepotrebno uvećavanje troškova - predloženo je u dokumentu.

Budžetskim jedinicama je savjetovano da na vrijeme plaćaju naknade koje zaposlenima pripadaju i tako spriječe dodatne troškove kako u sudskim, tako i u postupcima izvršenja.

- Da uredno vode evidencije o prisustvu na radu, noćnom radu, danima iskorišćenih godišnjih odmora - predloženo je u dokumentu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.