NavMenu

Platni promet u februaru 1,38 mlrd EUR

Izvor: Mina Ponedjeljak, 27.03.2023. 15:33
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/FMFA)
Vrijednost realizovanog platnog prometa za 20 radnih dana u februaru iznosila je 1,38 mlrd EUR, što je 18% više nego u januaru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 93,63% realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

- U februaru je za 20 radnih dana realizovano 987,15 hiljada naloga, od čega 36,67% u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu - navodi se u izvještaju CBCG.

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 49,36 hiljada naloga, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 68,9 mil EUR.

U februaru za 10,9 hiljada minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.06.2023.  |  Građevina

Tri firme bi da grade pristupni put ka autobuskoj u Herceg Novom

Ponude za tender za izgradnju pristupne saobraćajnice nove gradske autobuske stanice u Herceg Novom dostavile su tri firme, dok se početak radova procijenjene vrijednosti od 661.000 EUR očekuje u septembru. To je Vijestima zvanično rečeno iz Opštine Herceg Novi, uz napomenu da će tačna vrijednost radova biti poznata nakon izbora izvođača, dok od tenderskog postupka zavisi datum početka izgradnje. Podsjetili su i na zabranu izvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.