NavMenu

Poziv gradovima i opštinama za ligu šampiona lokalnog razvoja

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 27.03.2023. 15:10
Komentari
Podeli
(Foto: Privredna komora Crne Gore)
Lokalne samouprave iz čitavog regiona od danas imaju priliku da se prijave za učešće u Programu sertifikacije gradova i opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) i time sistemski unaprijede uslove za privlačenje investicija i brži razvoj postojeće privrede.

Partnerstvo za konkurentni region (CORE partnership) u saradnji s Njemačkom razvojnom saradnjom koju sprovodi GIZ, raspisalo je javni poziv čelnicima lokalnih samouprava da prateći kriterijume BFC SEE sertifikacije unaprijede rad i efikasnost lokalne administracije, i tako zavrijede epitet grada po mjeri privrede. Poziv je otvoren za ukupno 50 lokalnih samouprava iz regiona, koje dosad nijesu učestvovale u BFC SEE programu.

- Poziv upućujemo reformski orijentisanim lokalnim liderima koji učešćem u programu ulaze u regionalnu utakmicu za održive investicije i bolji životni standard. Početni korak u ovom procesu je da lokalna zajednica prepozna jedinstvene potencijale i ulogu privrede u kreiranju održive strategije razvoja. BFC SEE program u tome pomaže jer daje jasne smjernice za očuvanje zaposlenosti i otvaranje radnih mjesta kroz jačanje partnerstva s lokalnom privredom. Kriterijumi prate razvojne i prostorne planove, i pomažu da se unaprijedi organizacioni kapacitet, efikasnost i nivo digitalizacije opštinskih usluga. Standard rangira i konkurentnost u pogledu lokalnih nameta i posebno vrednuje podršku preduzetništvu, inovacijama i zelenoj ekonomiji - kazala je Nina Drakić, predsjednica Privredne komore Crne Gore.

BFC SEE program se sprovodi od 2012. i dosad je više od 100 gradova i opština prošlo kroz proces sertifikacije, a trenutno 45 lokalnih samouprava posjeduje sertifikat koji predstavlja pečat kvaliteta njihovog poslovnog okruženja. Rezultati istraživanja koje je sprovelo Partnerstvo za konkurentni region pokazuju da više od tri četvrtine lokalnih samouprava koje su prošle kroz ovaj proces, smatra da je bio koristan i ističu da ih je najviše motivisalo unapređenje efikasnosti rada administracije, privlačenje novih investicija i prepoznatljivost lokalne samouprave. Njih 98% bi BFC SEE preporučili i drugim gradovima i opštinama.

Proces sertifikacije traje 12 mjeseci i počinje obukom tima lokalne samouprave koji je zadužen za ispunjavanje postavljenih kriterijuma. Slijedi proces evaluacije, u kojem se ocjenjuje trenutno stanje u gradu ili opštini, nakon čega se rukovodstvu dostavlja izvještaj s konkretnim preporukama za unapređenje koje je potrebno primijeniti u zadatom periodu. Na kraju procesa, nezavisna verifikaciona komisija procjenjuje da li lokalna samouprava ispunjava uslove da stekne BFC SEE sertifikat.

- U Crnoj Gori su BFC sertifikat zavrijedile Podgorica, Tivat, Žabljak, Danilovgrad i Bijelo Polje i one jesu među najuspješnijim lokalnim samoupravama kada je riječ o privlačenju ulaganja i razvoju lokalne privrede. Želimo da i druge motivišemo da se pridruže tom klubu najboljih. Sertifikat BFC donosi prepoznatljivost u odnosu na druge lokalne samouprave, uz bolju poziciju na investicionoj mapi jugoistočne Evrope i veće šanse za privlačenje ulaganja. Takođe, lokalne samouprave dobijaju i priliku za učešće u regionalnim projektima koje finansiraju međunarodni donatori i mogućnost za razmjenu znanja s najuspješnijim lokalnim samoupravama. Sve to na kraju vodi do novih radnih mjesta i boljeg kvaliteta života građana - ističe Drakić.

Za učešće u programu, zainteresovani gradovi i opštine mogu da dostave prijavu putem sajta www.bfc-see.org. ili da se obrate Privrednoj komori Crne Gore, kao nadležnom Tehničkom sekretarijatu za sprovođenje BFC SEE programa u Crnoj Gori. U narednom periodu biće organizovana i info sesija "Kako dostići standarde međunarodne BFC SEE sertifikacije". Tom prilikom svi zainteresovani učesnici, predstavnici gradova i opština moći će da se dodatno informišu o detaljima i uslovima učešća u BFC SEE programu.


Kriterijumi za sticanje sertifikata

Kvalitet lokalnog poslovnog okruženja ocjenjuje se na osnovu više od 60 kriterijuma koji su grupisani u 10 kategorija. To su, najprije, posjedovanje strateškog plana razvoja sa planom kapitalnih infrastrukturnih ulaganja, postojanje funkcionalne Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, kao i Privrednog savjeta za stalnu komunikaciju i saradnju s privredom u cilju kreiranja boljih uslova poslovanja.

Za svaku modernu lokalnu samoupravu neophodno je i da ima efikasan sistem izdavanja građevinskih dozvola, da raspolaže informacijama gdje je moguće ulagati i koje povoljnosti za investiranje nudi, te da je transparentna po pitanju troškova poslovanja za privredu. Potrebno je i da posjeduje programe prekvalifikacije radne snage prema potrebama investitora. Posebno se vrednuje stimulisanje razvoja preduzetništva kroz finansijske i nefinansijske podsticaje i olakšice, posvećenost zaštiti životne sredine, kao i digitalizaciji administrativnih procedura i rješenja za efikasnije informisanje građana i privrede.

Partnerstvo za konkurentni region (CORE partnership) okuplja više od 20 institucija i organizacija iz jugoistočne Evrope. Sprovođenje BFC SEE programa podržava GIZ Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštinskih usluga (GIZ ORF MMS).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.