NavMenu

Evropska komisija: 70% zemljišta u EU nije u dobrom stanju

Izvor: Politika Četvrtak, 23.03.2023. 15:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pavle Bugarski/shutterstock)Ilustracija
Uoči predloga Evropske komisije za zakon EU o zdravlju zemljišta koji se očekuje u junu, koalicija nevladinih organizacija, progresivnih poljoprivrednih organizacija i prehrambenih kompanija pozvala je na ambiciozne i obavezujuće mjere.

U otvorenom pismu upućenom na adrese više evropskih komesara, oko 280 organizacija i pojedinaca pozvalo je izvršnu vlast EU da podnese "ambiciozan i progresivan" zakonski predlog za zakon EU o zdravlju zemljišta, piše Evroaktiv.

Novi zakon trebalo bi da daje zemljištu isti zaštićeni pravni status kao vazduhu i vodi i ulazi u okvir strategije EU o zemljištu, koja je predstavljena u novembru 2021. godine.

- Zdravlje evropskog tla brzo degradira, i hitno je potreban ambiciozan zakon o zdravlju zemljišta - naglašava se u pismu koje su potpisale nevladine organizacije, poljoprivredne organizacije i akademici.

Prema podacima Evropske komisije, 70% zemljišta u EU nije u dobrom stanju.

Da bi se efikasno suprotstavili ovome i postigli cilj izvršne vlasti EU da dramatično poboljša stanje tla do 2050. godine, potpisnici pisma su postavili pregršt kriterijuma koje zakon treba, po njihovom mišljenju, da ispuni.

- Borba protiv degradacije zemljišta može se postići samo snažnim zakonodavnim okvirom koji definiše zdravlje zemljišta na obavezujući način i potkrepljuje ga merljivim indikatorima - rekao je Majkl Berger, stručnjak za politiku.

Takvi ciljevi već postoje u EU za zaštitu vazduha i vode, kroz Direktivu o kvalitetu vazduha i Okvirnu direktivu o vodama. Ovi zakoni postavljaju konkretne ciljeve za države članice, koje se mogu tužiti ako su, recimo, njihova voda ili vazduh zagađeniji nego što to dozvoljavaju pravila EU.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.