NavMenu

Investicija vrijedna preko 100 mil EUR - Izgradnja VE Brajići u najboljem slučaju može početi za godinu

Izvor: eKapija Srijeda, 22.03.2023. 06:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/lukasbieri)Ilustracija
Izgradnja vjetroelektrane Brajići u najboljem slučaju bi mogla početi kroz godinu dana, najavljeno je nakon što je usvojen aneks ugovora o zakupu državnog zemljišta.

Kako je saopšteno, Vlada je aneks o zakupu zemljišta u svojini države za izgradnju vjetroelektrane Brajići, na teritorijama opština Budva i Bar usvojila na poslednjoj sjednici.

- Imajući u vidu da od zaključenja ugovora nijesu ispunjeni kumulativni uslovi za njegovo stupanje na snagu, te da je 26. avgusta 2021. godine istekao rok za usvajanje planskog dokumenta na osnovu koga bi bili izdati urbanističko-tehnički uslovi, definisano konačno područje koje će biti u funkciji vjetroelektrane i riješeni imovinsko-pravni odnosi, obje ugovorne strane su se saglasile da je nužno pristupiti izmjeni određenih odredbi ugovora, kao i ranije definisanih rokova - saopšteno je.

Kako je na sjednici rekao Admir Šahmanović, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, radi se o prilagođavanju obaveza novonastaloj situciji, dodajući da se ovim aneksom zapravo deblokira sam proces i stvaraju preduslovi za nastavak realizacije ovog važnog projekta.

- S obzirom na to da još uvijek nije donijet dokument na osnovu kojeg se mogu izdati urbanističko-tehnički uslovi, aneksom je predviđeno donošenje prostornog plana za 12 mjeseci. Tada bi u najboljem slučaju i mogla početi gradnja vjetroelektrane - kazao je Šahmanović.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da je riječ o veoma važnom projektu.

- Njemačka firma već dugo čeka da započne sa aktivnostima i nadam se da ćemo na ovaj način konačno riješiti situaciju i da će moći da realizuju ovu investiciju - naveo je Abazović.

Ugovor o gradnji VE Brajići potpisan je u avgustu 2020. godine. Iza investicije stoji konzorcijum WPD Brajići, koga čine kompanije WPD AG iz Bremena i budvansko preduzeće Vjetroelektrana Budva.

Ugovor je vrijedan 101,3 mil EUR, a plan je da buduća vjetroelektrana proizvodi oko 220 gigavat sati (GWh) čiste električne energije godišnje, čime se može obezbijediti preko 50.000 domaćinstava.

Podsjetimo, Abazović je i na jednoj od sjednica Vlade u novembru prošle godine kazao da se što prije mora donijeti odluka i u vezi sa vjetroelektranom na Brajićima.

- Razumijem neke građane opštine Budva koji imaju neki svoj interes i protiv su izgradnje vjetroelektrane u Budvi. Ali ne mogu da shvatim da ne dozvoljavaju da se gradi objekat od kojeg će u narednih 30 do 40 godina imati koristi na desetine hiljada građana Crne Gore - naveo je.

Ukazao je na primjere Danske, Norveške i Holandije gdje imaju vjetroelektrane u samom gradu.

- To je energija koju dobijamo iz vjetra, što je ekološki potpuni prihvatljivo i ne smijemo da propuštamo takve prilike. Nama ne trebaju energetski objekti kao što su male hidroelektrane od kojih dobit ostvaruju samo vlasnici, a gdje je šteta za prirodu nemjerljiva. Ali solarni paneli, vjetroelektrane, gasne elektrane... ne vidim zašto bi to bio problem. Naša ambicija ne treba da bude da zadovoljimo svoje potrebe, nego da budemo izvoznici električne energije - poručio je tada premijer.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.06.2023.  |  Saobraćaj

Kakva će biti sudbina Aerodroma - Prolazi i peta godina od raspisivanja tendera za koncesije

Da li će i kada crnogorski aerodromi biti dati pod koncesiju - još se ne zna. Iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) nijesu precizirali da li će eventualno Vlada u tehničkom mandatu nastaviti proces davanja u koncesiju, koji je pokrenut prije četiri godine, ali su naveli da se postojeći ranije započeti proces mora preispitati i analizirati novonastala situacija na tržištu, kao i da je neophodno ažuriranje strategije razvoja

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.