NavMenu

Solar power planira gradnju solarne elektrane snage 150 MW na Cetinju

Izvor: eKapija Utorak, 21.03.2023. 06:03
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/mrganso)
Interesovanje za izgradnju solarne elektrane u Crnoj Gori pokazala je i kompanija Solar power iz Podgorice, pa bi još jedan energetski objekat uskoro mogao nići na Cetinju.

Ova kompanija izgradnju solarne elektrane planira u naseljima Velestovo i Prentin do, ukupna površina lokacije je cca 1.295.540 m², a prema prethodno sporovedenim analizama koje je dostavio investitor, utvrđeno je da je potencijalna količina proizvedene godišnje električne energije 213.965 MWh iz solarne elektrane ukupne snage 150 MW.

Vlada je na poslednjoj sjednici utvrdila urbanističko tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju ove solarne elektrane.

Premijer Dritan Abazović kazao je na sjednici da interesovanje za izgradnju solarnih elektrana raste, te da prve megavate možemo očekivati već u narednim mjesecima.

Kako je navedeno u diskusiji, u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, do donošenja plana generalne regulacije Crne Gore, a u cilju podsticanja izgradnje objekata za proizvodnju električne energije iz obnovijivih izvora sunca i drugih obnovljivih izvora, na zemljištu ili objektima u državnoj ili privatnoj svojini, na zahtjev vlasnika zemljišta ili objekata, urbanističko-tehnički uslovi se mogu izdati aktom Vlade, a po prethodno pribavijenim mišljenjima organa državne uprave nadležnih za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i šumarstvo, organa uprave nadležnog za zaštitu kulturnih dobara na kojoj se zemljište nalazi i pravnih lica nadležnih za uslove priključenja na infrastrukturu.

- Kako su sva potrebna mišljenja pribavljena, Vlada dala zeleno svjetlo za izdavanje UTU traženih od strane Solar power kompanije iz Podgorice - zaključuje se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.