NavMenu

Crna Gora dobija Muzej savremene umjetnosti

Izvor: eKapija Utorak, 21.03.2023. 05:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Mijatovic/shutterstock.com)Ilustracija
Crna Gora uskoro bi mogla dobiti Muzej savremene umjetnosti, nakon što je Vlada zadužila Ministarstvo kulture i medija da pripremi i dostavi na donošenje Predlog odluke o obrazovanju Javne ustanove Muzej savremene umjetnosti Crne Gore.

Kako je saopšteno, nakon što je Savjet JU Centar savremene umjetnosti dao pozitivno mišljenje na Elaborat kojim se analizira ispunjenost uslova i procjena opravdanosti transformacije JU CSU u JU MSU, Vlada je usvojila taj dokument, a Crna Gora na korak je bliže da dobije Muzej savremene umjetnosti i realizaciji najozbiljnijeg projekta u kulturi.

- Elaborat je pokazao da bi se osnivanjem ove javne ustanove obezbijedili uslovi za razvoj savremenog umjetničkog stvaralaštva i vizuelne kulture, kao i za dugoročnu valorizaciju trajnih vrijednosti u savremenoj crnogorskoj umjetnost - navodi se u saopštenju.

Istovremeno, dodaju, ova ustanova bi kroz sredstva savremene komunikacije, kreativne inicijative, bazične profesionalne razmjene, permanentnu edukaciju u oblasti savremene likovne produkcije, nastavila da bogati vizuelnu kulturu najšire zajednice i vrši podsticaj individualnom stvaralaštvu i kolektivnoj prezentaciji umjetničkih vrijednosti u Crnoj Gori, na prestižnim događajima u regionu i svijetu.

- Polazeći od principa da je muzejska djelatnost u službi društva, a da muzej trajno čuva nasljeđe za buduće generacije, budući Muzej treba da omogući očuvanje sadašnje djelatnosti Centra u podsticanju savremenog stvaralaštva i dopuni muzejsku misiju čuvanja trajnih vrijednosti, kroz standardizovano dokumentovanje i prezentaciju - naveli su iz Vlade.

Tim povodom, zaduženo je Ministarstvo kulture i medija da pripremi i Vladi dostavi na donošenje Predlog odluke o obrazovanju Javne ustanove Muzej savremene umjetnosti Crne Gore.

Iz Ministarstva kulture i medija podsjećaju da je u oktobru 2022. godine, Vlada usvojila Informaciju o potrebi transformacije JU Centar savremene umjetnosti u JU Muzej savremene umjetnosti, i zadužila ih da dostave elaborat, koji je dobio pozitivno mišljenje Ministarstva finansija.

- Za potrebe izrade Elaborata, Ministarstvo kulture i medija je angažovalo eksperta, saradnika prof. dr Dragana Bulatovića, profesora muzeologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koji je sa svojim timom uradio stručnu Analizu ispunjenosti uslova i procjenu opravdanosti transformacije JU CSU u JU MSU - saopštili su iz Ministarstva.

Takođe, dodaju, Ministarstvo je obrazovalo Radni tim za izradu predmetnog Elaborata koji su činili predstavnici Ministarstva, dvije ekspertkinje zaposlene u CSUCG, kao i priznate crnogorske ekspertkinje iz oblasti moderne i savremene umjetnosti, te u cilju upoznavanja stručne javnosti sa praksama iz regiona i svijeta organizovalo nekoliko izuzetno posjećenih okruglih stolova i predavanja na ovu temu. Savjet CSU dao je pozitivno mišljenje na navedeni Elaborat.

- Transformacijom CSU u MSU biće preuzet kadar, prostor i oprema, kao i sredstva za obavljanje djelatnosti od Centra, a u skladu sa utvrđenim Zakonom o budžetu za 2023 - stoji u saopštenju.

Projekat transformacije Centra savremene umjetnosti u Muzej savremene umjetnosti najozbiljniji je projekat kulture naše zemlje i jedan od strateških prioriteta 43. Vlade. Ovo je projekat od suštinskog značaja za razvoj crnogorske kulture, jer se njime stvaraju uslovi za unapređivanje savremenog stvaralaštva, njegovu prezentaciju i čuvanje, te omogućava da se Crna Gora, bolje pozicionira na regionalnoj i međunarodnoj kulturnoj mapi, i to u oblasti u kojoj ima zavidno nasljeđe i izuzetna ostvarenja savremenih likovnih stvaralaca.

- Projekat Muzeja savremene umjetnosti najavljivale su i ranije vlade, ali sa zadovoljstvom mogu konstatovati da smo mi prva vlada koja je preuzela konkretne korake koji su neophodni za realizaciju projekta i zahvaljujem se na podršci - poručila je Vlaović na sjednici Vlade.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.