NavMenu

Platforma za podršku poljoprivrednicima i stočarima širi se na Srbiju i BiH

Izvor: Vijesti Ponedjeljak, 20.03.2023. 06:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: branislavpudar/shutterstock.com)Ilustracija
Platforma za podršku poljoprivrednicima i stočarima Seljak.me širi se i na region, pa će, pod internet domenima tih država, biti dostupna i korisnicima u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

- Za promjenu, da i mi malo nešto izvezemo za Srbiju - napisao je na Fejsbuku Marko Maraš, osnivač i vlasnik internet platforme Seljak.me i podijelio objavu sestrinske stranice Seljak.co.rs.

Maraš je na sličan način korisnike informisao i o širenju u BiH.

- Šta je ovo jarane - njegova je poruka uz informaciju da je na adresi Seljak.ba u planu širenje platforme za korisnike i u toj državi.

U pojašnjenju o prirodi saradnje, Maraš je Vijestima rekao da su autori stranica Seljak.co.rs i Seljak.ba osobe koje su se već bavile tim temama. Autor Seljak.co.rs, kako je rekao, već je imao poljoprivredni blog, a autor Seljak.ba imao je vebsajt posvećen poljoprivrednim temama.

- Sa njim sam se povezao tako što je počeo da piše tekstove za naš blog, pa smo u sklopu toga pričali i razmatrali saradnju. Momci iz Srbije su izrazili interesovanje da probaju da tamo plasiraju sajt. U suštini želimo da prenesemo istu ideju kao što smo u Crnoj Gori, da se omogući poljoprivrednicima lakši vid komunikacije, brže umrežavanje, lakši plasman proizvoda, naročito krupnih stvari kao što su stoka, stočna hrana, a i da im olakšamo da mogu da pronađu druge poljoprivrednike, da se informišu, edukuju. U Srbiji imaju podkast i blogove, tako da su ovim samo zatvorili kompletnu priču što se srpskog tržišta tiče. U BiH vidjećemo kako će da se pokaže - kazao je Maraš.

Prema njegovim riječima, dosta zemalja nema sličan vid platforme, pa je, kako je rekao, moguće da će se Seljak.me širiti i na druga tržišta.

- Ograničeni smo malo kapacitetima, ali koliko je to u našoj moći, trudimo se da obuhvatimo što više zemalja i pomognemo poljoprivrednicima, ne samo u Crnoj Gori, već i šire - poručio je Maraš.

Platforma Seljak.me, "prvo crnogorsko digitalno selo", osnovana je prije šest godina. Komentari na Fejsbuk stranici zadovoljni su platformom i, pored ostalog, navode i da "poljoprivredi u Crnoj Gori treba moderan i mladalački pristup".

Na platformi se objavljuju oglasi, a vebsajt ima i rubriku sa tekstovima, kroz koje se posjetioci informišu i edukuju.

Uz vebsajt, Seljak.me ima i Fejsbuk stranicu i Instagram profil, a kreirana je i zajednica na Vajberu.


Vlada i Glavni grad obećali pomoć, ali je još nema

Iz Vlade su krajem jula prošle godine saopštili da će država pomoći platformi Seljak.me i učiniti je besplatnom za sve korisnike, te time dodatno olakšati poljoprivrednim proizvođačima plasiranje i promociju njihovih proizvoda na tržištu.

Tada su sa osnivačem platforme sastanak imali premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković.

Abazović i Joković pohvalili su tada rad platforme Seljak.me i, kako piše u saopštenju Vlade, "saglasili se da se radi o odlično zamišljenom konceptu koji je kroz oglašavanje doprinio većem obrtu dobara, roba i usluga u našoj poljoprivredi".

Maraš, međutim, tvrdi da Vlada Dritana Abazovića nikad nije pružila najavljenu pomoć.

- Definitivno je to otpalo i ništa nije realizovano. Pretrpjeli smo ogromnu štetu, jer smo morali ljudima da se pravdamo. Niko nam ništa nije dao, sve smo sami stvorili. I nije ovdje problem da neko kuka, samo je problem jer su nešto najavili što nije istina i napravili nam štetu kod korisnika... Evo, uspjeli smo da prvi poljoprivredni servis izvezemo - rekao je Maraš.

Pomoć su, takođe, najavljivali iz Glavnog grada.

- Trebalo je to kao pred izbore da se realizuje, ali ja nisam to htio tako - kazao je osnivač i vlasnik platforme Seljak.me.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Objavljen novi poziv za zemljište u biznis zoni Babića Polje u Mojkovcu - Budućim investitorima obezbijeđene značajne olakšice

Opština Mojkovac objavila je novi javni poziv za zakup zemljišta u okviru biznis zone Babića Polje. U zakup se daje parcela površine 1.904 m2, na period od 10 godina sa mogućnošću produđenja na još 10 godina. Kako je navedeno, otvaranje biznis zone planirano je za potrebe podsticanja investicija i otvaranja novih radnih mjesta.Za potencijalne investitore za poslovanje u biznis zoni Opština je obezbijedila i određene olakšice. To je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.