Izvor: Mina | Subota, 18.03.2023.| 15:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

CGES u narednih pet godina planira investicije vrijedne 195 mil EUR - Zahvaljujući podmorskom kablu sa Italijom CG postala energetsko čvorište

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Analogicus)
Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) završio je prošlu godinu sa neto dobiti od 21,4 mil EUR, od čega će, u skladu sa zakonskom regulativom, oko 15 miliona u narednim godinama vratiti kroz korekcije krajnjim korisnicima, odnosno potrošačima električne energije.

Predsjednik Odbora direktora te kompanije, Aleksandar Mijušković, kazao je da je prošlogodišnji rezultat kompanije bio rekordan, odnosno 27% veći u odnosu na 2021.

- Koristi od ove dobiti će imati ne samo naši vlasnici, nego i svi potrošači, jer smo mi regulisana djelatnost koju kontroliše Regulatorna agencija za energetiku i zakon. Tako da ćemo oko dvije trećine ovog profita, što iznosi oko 15 miliona, vratiti u narednim godinama krajnjim korisnicima kroz korekcije, odnosno kroz smanjenje tarife za prenos - rekao je Mijušković u intervjuu agenciji Mina-business.

On je dodao da je zabilježen značajan rast prihoda od alokacije prekograničnih kapaciteta, napomenuvši i da nije došlo do poskupljenja električne energije, između ostalog i zbog smanjenja tarife za prenos i dobrog poslovanja CGES-a.

Mijušković je objasnio da su i akcionari CGES-a – država Crna Gora, italijanska Terna i Elektromreža Srbije, zadovoljni sa ovakvim načinom poslovanja, kao i rezultatima koje su postigli u saradnji sa njima i uz nemjerljivi doprinos zaposlenih.

Govoreći o najznačajnijim projektima koji su realizovani u prošloj godini, Mijušković je saopštio da se, od kada je došao na mjesto predsjednika Odbora direktora, zalagao za završetak projekta 400 kilovoltnog (kV) dalekovoda od Lastve do Pljevalja.

- To je izuzetno kompleksan i težak projekat za izgradnju, jer imamo mnogo prepreka, prije svega imovinsko-pravne odnose. Međutim, radimo na tome i smatram da ćemo ga do kraja godine završiti - dodao je Mijušković, podsjećajući da je to dio jednog velkog projekta, Trans-balkanskog koridora, koji se proteže od Rumunije preko Srbije, Bosne i Hercegovine do Crne Gore i dalje ka Italiji.

On je rekao da se nada da će to biti okidač i za drugu žilu podvodnog kabla prema Italiji.

- Mi smo u međuvremenu odradili dio povezivanja trafostanice Lastva, na koji je prikačen i kabl, tako što smo od naše trafostanice "Podgorica 2" napravili novi dalekovod do Čeva i spustili se dolje u Lastvu. Dalekovod od Lastve dalje ide prema Trebinju, čime smo povećali sigurnost napajanja kabla - objasnio je Mijušković.

Takođe, CGES je završio i gradnju 400 kilovoltnog dalekovoda prema Pljevljima, u dužini od oko 100 kilometara, čime su poboljšali rad sistema i rasteretili ga u dijelu Nikšića i onom vezano za hidroelektranu (HE) "Perućica".

Mijušković je istakao i realizaciju projekata koji se tiču obnavljanja i rekonstrukcije visokonaponske opreme, za šta su dobili grant od Evropske unije (EU).

Kada je riječ o benefitima energetskog kabla između Crna Gore i Italije, Mijušković je precizirao da ukupni prihodi od alokacije prekograničnih kapaciteta od njegovog puštanja u rad iznose oko 72 mil EUR, a da su samo u prošloj godini bili preko 40 mil EUR.

- Radi poređenja, 2009. godine, dok kabl nije bio u funkciji, naši prihodi od prodaje prekograničnih kapaciteta su iznosili četiri miliona, tako da smo samo u prošloj godini imali deset puta više prihoda od kabla - saopštio je Mijušković.

On je ocijenio da je to dobar projekat i pohvalio saradnju sa italijanskim operatorom prenosnog sistema Ternom.

- Sami kabl je ujedno i povezivanje sa evropskim tržištem, omogućava razvoj infrastrukture i proizvodnih jedinica u čitavom regionu. Svi su naslonjeni na taj kabl i mi smo postali jedno pravo evropsko čvorište - rekao je Mijušković.

Govoreći o projektima koje CGES planira da realizuje u ovoj godini, Mijušković je kazao da nastavljaju sa poslovanjem i da se trude da rade najbolje što mogu.

- U narednih pet godina biće investirano 195 mil EUR - najavio je Mijušković.

CGES će ulagati u mrežu i u smart grid projekte, kao i u poboljšanje infrastrukture.

On je podsjetio i da je kompanija nedavno potpisala Memorandum o razumijevanju sa albanskim operatorom prenosnog sistema, u vezi sa napajanjem Ulcinja, koji je jedini grad koji nije povezan iz dva smjera.

- Na tom sastanku smo dogovorili da Ulcinj jednim 110 kilovoltnim dalekovodom spojimo sa Velipojem. Mislim da je to dobra prilika da se u Ulcinju osigura dobro napajanje, između ostalog i zbog turističke sezone - objasnio je Mijušković.

Takođe, ove godine očekuje se i završetak dalekovoda od Lastve do Pljevalja i puštanje u pogon trafostanice 110/35 kV "Žabljak".

- Takođe smo u završnoj fazi otkupa dvije trafostaice za autoput - Mrke i Mateševo. To je projekat od 17 miliona i očekujemo njegovu finalizaciju kroz potpisivanje ugovora o kreditu sa jednom od banaka - zaključio je Mijušković.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE