NavMenu

Radnici obezbjeđenja na londonskom aerodromu Hitrou najavili štrajk za vrijeme uskršnjih praznika

Izvor: Telegraf Subota, 18.03.2023. 15:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/JESHOOTS-com)Ilustracija
Čuvari na terminalu pet britanskog aerodroma Hitrou (Heathrow) štrajkovaće 10 dana od 31. marta zbog spora oko plata prenosi Bi-Bi-Si.

Sindikat Unite kaže da će više od 1.400 njegovih članova zaposlenih na Hitrou napustiti aerodrom u periodu koji pokriva školske uskršnje praznike.

Terminal pet koristi avio-kompanija British Airways, kao i oni koji provjeravaju teret koji ulazi na aerodrom. Štrajk će se završiti na Uskrs.

Zvaničnici aerodroma rekli su da će biti uspostavljeni planovi za vanredne situacije kako bi aerodrom ostao otvoren.

U saopštenju navode da putnici mogu da budu sigurni da će aerodrom ostati "otvoren i operativan uprkos nepotrebnim pretnjama štrajkom sindikata".

Kompanija je dodala da je predložila povećanje plata od 10%. Ipak, sindikat smatra da ta ponuda ne može da nadoknadi godine zamrzavanja i smanjenja plata.

- Radnici na aerodromu su na rubu siromaštva, dok šefovi i senior menadžeri uživaju velike plate - rekla je generalna sekretarka sindikata Šeron Graham.

- Radnici na aerodromu su osnova za njegov uspeh i zaslužuju pravedno povećanje plata - dodaje šef sindikata.

Članovi sindikata javnih i komercijalnih usluga koji rade širom Engleske, Škotske i Velsa štrajkovaće od 3. aprila do 5. maja. U međuvremenu, oni koji rade u Belfastu štrajkovaće od 7. aprila do 5. maja.

Sindikat je upozorio na kašnjenje u podnošenju zahteva i isporuci pasoša uoči ljeta, dodajući da je cilj štrajka da izazove masovne poremećaje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je razočarano odlukom PCS-a, dodajući da štrajk ne utiče na njegove smernice koje još uvek dozvoljavaju do 10 nedelja za dobijanje pasoša, a pripreme su u toku kako bi se zadovoljila potražnja.

Aerodrom kaže da je ponuđeni predlog plata pravičan i da "pretnja da će štrajkom uništiti teško zarađene praznike ljudima, neće poboljšati dogovor".

Rečeno je da bi početna plata za službenika obezbeđenja bila 27.754 funti, plus smenski rad i dodaci, ako se prihvati ponuda od 10%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.