NavMenu

Država se zadužuje 100 mil EUR kod Dojče banke

Izvor: eKapija Utorak, 07.03.2023. 14:20
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Per Bengtsson)
Ministarstvo finansija je u ime Vlade Crne Gore, posredstvom kreditnog aranžmana sa Dojče bankom (Deutsche banke AG), obezbijedilo 100 mil EUR za finansiranje budžetskih obaveza u tekućoj godini i pomenuta sredstva od danas su na raspolaganju državi.

Kako je saopšteno iz ovog resora, ugovor sa Dojče bankom zaključen je na period od tri godine, sa grejs periodom od 12 mjeseci i kamatnom stopom koju čini šestomjesečni EURIBOR uvećan za iznos margine od 5,9%. Prva rata kamate plaća se šest mjeseci od povlačenja kreditnih sredstava, dok će otplata glavnice započeti dvanaest mjeseci nakon povlačenja tih sredstava i biće sprovedena plaćanjem pet jednakih rata glavnice.

- Takođe, pored troškova kamate, na iznos kredita plaća se naknada za obradu kredita u iznosu od 1,35% ukupne vrijednosti kredita, odnosno u iznosu 1,35 miliona eura. Naknada za obradu kredita plaća se kao odbitak od ukupnog iznosa kredita - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva finansija navode da je pozajmica od 100 miliona kod respektabilnog partnera, predviđena Zakonom o budžetu za tekuću godinu i realizovana je u cilju obezbjeđenja nedostajućih sredstava, a u funkciji redovnog i nesmetanog izmirivanja svih obaveza države.

- Imajući u vidu tržišna kretanja, navedeni aranžman zaključen je po prihvatljivim i održivim uslovima, doprinosi fiskalnoj otpornosti i predstavlja korak bliže zatvaranju neophodne finansijke konstrukcije za ovu godinu. Dakle, realizovano zaduženje dodatna je podrška u suočavanju države sa globalnim rizicima ali i dokaz odgovornog vođenja ekonomske politike Vlade, čiji je primarni zadatak da zaštiti građane i privredu od takvih potresa, istovremeno stvarajući uslove za ekonomsku održivost i prosperitet društva - - navode..


Iz ministarstva podsjećaju da je budžetom za 2023. godinu definisano je da se država može zadužiti do 600 mil EUR putem zaključenja kreditnih aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama, sa domaćim ili inostranim bankama, kroz emisiju državnih zapisa i/ili obveznica na domaćem i/ili međunarodnom tržištu, kao i zaključenjem bilateralnih ili drugih kreditnih aranžmana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.