NavMenu

Nastavak gradnje dionice puta Bijelo Polje - Pljevlja najvjerovatnije u aprilu

Izvor: Vijesti Utorak, 07.03.2023. 09:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/rbogatz)Ilustracija
Izgradnja dionice puta Pljevlja - Bijelo Polje, od sela Mijakovića do Vrulje, biće nastavljena narednog mjeseca, nakon što je Direkcija za saobraćaj prihvatila inovirani dinamički plan izvođenja radova.

Prema tom planu, radovi bi počeli 17. aprila i bili bi završeni do kraja godine.

- Nadzorna služba je dala saglasnost na dinamički plan izvršenja radova. Imajući u vidu sve vanredne okolnosti koje su pratile ovaj projekat, protekli period pandemije covid-19, kao i rast cijena građevinskog materijala i energenata, izvođač je kasnio sa radovima", kazali su u Direkciji za saboraćaj.

Radovi na izgradnji dionice Puta od sela Vrulja do uključenja na regionalni put Pljevlja - Đurđevića Tara u selu Mijakovći, duge 7,5 kilometara, trebalo je da budu završeni do početka juna 2020, godinu nakon što su počeli radovi.

Nakon završetka radova na ovoj dionici puta, značajno će se poboljšati saobraćajna povezanost Pljevalja sa ostalim gradovima na sjeveru Crne Gore.

Zbog povećanja cijena građevinskog materijala i energenata, kompanija Tehnoput MNE ranije je obavijestila Upravu za saobraćaj da ne može da izvodi radove prema ugovorenim cijenama, ali je taj problem u međuvremenu riješen nakon što je Vlada krajem prethodne godine usvojila zaključke koji su omogućili određene vidove pomoći izvođačima radova da dovrše započete poslove.

Firmi Tehnoput, kako su isticali, više je odgovaralo da Uprava aktivira bankarske garancije u iznosu od 400.000 EUR, nego da nastavi izvođenje radova, jer bi prema sadašnjim cijenama građevinskog materijala i energenata navodno znatno više izgubila.

Da je Uprava raskinula ugovor sa izvođačem, kako je najavljivala, i da nije prihvaćena njihova ponuda, morao bi se raspisivati novi tender za izbor izvođača radova. Ta procedura bi trajala možda i dvije-tri godine, s obzirom na to da je prethodno potrebno uraditi presjek situacije, odnosno izračunati vrijednost dosadašnjih i procjenu preostalih radova...

Iz Direkcije za saobraćaj su kazali da su ostala da se izgrade dva mosta, asfaltiraju pojedine dionice i završe sitniji radovi.


Uprava je 2019. godine potpisala ugovor sa firmom Tehnoput-MNE o izgradnji puta Pljevlja - Bijelo Polje, dionice od sela Vrulje do Mijakovića.

Tehnoput je ponudio cijenu od 8,69 mil EUR, što je tada bilo za oko dva i po miliona manje od procijenjene vrijednosti radova.

Prema ugovoru, izvođač radova je trebalo da posao završi za 365 dana, odnosno do 8. juna 2020.

- Radovi na iskopima su završeni 95%. Preostalo je oko 60% radova na trasi, kao i radovi na izgradnji dva mosta, u dužini od 128 i 160 metara, s tim da su urađeni pristupni putevi u cilju njihove izgradnje - naveli su iz Uprave.

Izgradnja dionice puta Vrulja - Mijakovići počinje od raskrsnice sa regionalnim putem R-11 Slijepač most - Trlica, lokalitet Vrulja, do raskrsnice u Mijakovićima i uklapanja u magistralni put Pljevlja - Đurđevića Tara.

Projektom je predviđena izgradnja raskrsnice sa putevima za Slijepač most i Trlicu, kao i sa putevima za Đurđevića Taru i Pljevlja.

Ranije je rekonstruisana i dionica puta od Slijepač mosta do Vrulje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nova sezona, stari problemi: Fali sezonaca, inspektora, granične policije, parking prostora, boljih saobraćajnica

Nedostatak sezonske radne snage, autobuskog prevoza sa podgoričkog aerodroma od centra Glavnog grada, neriješeno pitanje buke i čistoće, loša saobraćajna povezanost, saobraćajne gužve i gužve na graničnim prelazima, nedovoljan broj službenika granične policije na primorja, nemogućnost strancima da plate parking mjesta SMS-om, neadekvatan inspekcijski nadzor, izostanaka organizovane pripravnosti pojedinih domova zdravlja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.