NavMenu

Saradnja EPCG i američke kompanije UGT Renewables - U planu razvoj solarnih elektrana i postrojenja za skladištenje reverzibilne energije

Izvor: eKapija Subota, 04.03.2023. 06:58
Komentari
Podeli
Ilustarcija (Foto: Unsplash/Zbynek Burival)Ilustarcija
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) sa američkom kompanijom UGT Renewables realizuju projekte obnovljivih izvora i postrojenja za skladištenje električne energije, a Vlada Crne Gore spremna je da obezbijedi preduslove finansijske podrške za razvojne projekte od nacionalnog interesa.

To je saopšteno tokom sastanka ministra finansija Aleksandra Damjanovića sa predstavncima Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i američke kompanije UGT Renewables o mogućnostima finansiranja energetskih programa, predviđenih Memorandumom o zajedničkom razvoju projekta obnovljivih izvora energije i postrojenja za skladištenje električne energije, koji će biti u vlasništvu i u upravljanju EPCG.

Milutin Đukanović, predsjednik Odbora EPCG, kazao je da ovi projekti predstavljaju značajan korak ka unapređenju ukupnog privrednog ambijenta, kao i da je njihov fokus na energetici, koja je, kako je ocijenio - glavna privredna grana Crne Gore.

- Planirana dva strateška projekta, od kojih se projekat u prvoj fazi tiče izgradnje solarnih elektrana, a naredna faza odnosi se na postrojenja za skladištenje reverzibilne energije, što bi, osim značajnog unapređenja proizvodnje električne energije, doprinijelo i ekonomskoj stabilnosti ove kompanije u većinskom državnom vlasništvu, kao i povoljnijim ekonomskim izgledima cijele države - kazao je Đukanović.

Ministar Damjanović izrazio je spremnost Vlade da podrži strateške projekte i u konkretnom slučaju obezbijedi preduslove finansijske podrške za razvojne projekte od nacionalnog interesa. Naglasio je da ohrabruje činjenica da se radi o američkoj kompaniji, ocijenivši, da se time potvrđuje spremnost investitora iz SAD-a da ulažu u Crnu Goru, koja je naglašena i prilikom skorašnjih razgovora koje je, sa predstavnicima Stejt departmenta vodio, tokom nedavne posjete Vašingtonu.

(Foto: Ministarstvo finansija)
Duke Gim, u ime kompanije UGT Renewables, kazao je da će respektabilno međunarodno iskustvo u ovoj oblasti, kompanija staviti na raspolaganje zajedničkom projektu koji će dati novu dimenziju energetskoj održivosti Crne Gore.

Podsjetimo, Memorandum, kojim su planirani ovi projekti potpisan je novembra prošle godine, u prisustvu premijera Abazovića i američke ambasadorke Judy Rising Reinke i uključuje razvoj, aranžiranje finansiranja, nabavku opreme, izgradnju projekta i predaju istog u vlasništvo i upravljanje EPCG, uz isporuku odgovarajćih softverskih alata i obuka za upravljanje ovim mehanizmima, po tzv. sistemu "ključ u ruke".

Finansiranje projekata planirano je iz vodećih sredstava kreditnih eksport agencija, kao i aktivnom učešću MIGA, članici grupacije Svjetske Banke.

Radnom sastanku sa timom Ministarstva finansija prisustvovali su i Ivan Mrvaljević, izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i investicije EPCG, Holi Kristi, Duke Gim, Nebojša Arsenijević i Vladimir Bešlagić iz UGT Renewables.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Olakšica za vozače: Uz elektronsku naplatu putarine, uskoro bez zadržavanja na putevima u Srbiji

Vozačima u Crnoj Gori, uskoro će biti dostupna mogućnost da sa sopstvenim tag uređajem elektronski plaćaju putarinu kako u Crnoj Gori tako i na cestama u Srbiji, što će značiti manje zadržavanje i brži protok saobraćaja. Kako za portal Kolektiv me objašnjava Ana Palibrk iz preduzeća Monteput, riječ je platfortmi Toll for all (T4A) – Putarina za sve, koja podrazumijeva da se sa jedinstvenim tag uređajem može putovati kroz više

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.