NavMenu

U rekonstruisanoj topionici Serbia Zijin Copper u Boru pokrenuta fleš-peć, očekivana vrednost godišnje proizvodnje preko 2 mlrd USD

Izvor: eKapija Srijeda, 01.03.2023. 18:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Zhao jian kang/shutterstock)Ilustracija
U rekonstruisanoj topionici kompanije Serbia Zijin Copper (Srbija Ziđin Koper) u Boru upaljena je fleš-peć, što je preduslov za puštanje u rad Topionce bakra u kojoj će se ubuduće bakarni koncentrat topiti po ekološkim standardima.

- Rekonstruisana topionica će umjesto mazuta, uglja i drugih visokozagađujućih goriva koristiti čist prirodni gas, pa i koncentracija praškastih materija neće prelaziti pet miligrama po normalnom kubnom metru, što je u skladu sa ekološkim standardima Evropske unije - rekao je tom prilikom generalni direktor Srbija Ziđin Koper Đen Siming.

Kako je dodao Siming "otpadne industrijske vode biće prečišćavane i ponovo korišćene u proizvodnji, a ukupna emisija ugljenika biće smanjena na 0,62 tone ugljen-dioksida po toni proizvedenog katodnog bakra", navedeno je na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

Projekat tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje TIR-a trajao je dvije i po godine i u njega je, po riječima generalnog direktora Srbija Ziđin Koper, investirano 320 mil USD, od čega u sisteme za zaštitu životne sredine 100 mil USD.

- Kada topionica počne da radi proizvodićemo 180 do 200.000 tona katodnog bakra visoke čistoće godišnje, oko 3 tone zlata i 700.000 tona sumporne kiseline. Vrijednost godišnje proizvodnje biće veća od 2 mlrd USD - rekao je Đen Siming.

Prema riječima ministarke rudarstva i energetika Dubravke Đedović, "osim višestruke koristi za kompaniju, zaposlene, državu, ova topionica donijeće ono što građanima Bora nedostaje decenijama, kvalitetniji vazduh i bolje uslove rada".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.