NavMenu

Politika usporava ekonomsku saradnju - Na čekanju niz odluka koje će olakšati carinske postupke i trgovinu među zemljama regiona

Izvor: Mina Petak, 24.02.2023. 09:35
Komentari
Podeli
(Foto: Kekyalyaynen/shutterstock.com)
Sekretarijat CEFTA pripremio je niz novih odluka koje će dodatno unaprijediti i pojednostaviti carinske postupke i trgovinu između zemalja regiona, ali nijesu usvojene tokom prošle godine zbog izostanka odluka na političkom nivou, saopštio je njegov direktor Emir Đikić.

On je u intervjuu Vijestima kazao da je prethodna godina bila prilika da još jednom pokažu kako svaki izazov, ukoliko se djeluje partnerski, može ujedno biti prilika za napredak.

- Tako se i u prošloj godini pokazalo koliko su dijalog, zajedništvo i umrežavanje važni. Prije svega, u fokusu je bila regionalna saradnja i važnost primjene istih pravila i standarda korisnih za sve građane. Za nama je intenzivan zajednički rad, analiziranje i upoređivanje propisa te mapiranje biznis barijera među članicama. Sada, kada se osvrnemo i sumiramo proteklu godinu, možemo da budemo ponosni na ono što smo postigli - rekao je Đikić.

On je rekao da su dodatno olakšali trgovinu između država članica CEFTA, roba brže cirkuliše, dok su procedure carinjenja znatno jednostavnije.

- Pripremili smo niz novih odluka koje će dodatno unaprijediti trgovinu. Nastojimo, da što je moguće više uskladimo pravila, i da razlike među tržištima, u smislu regulative, smanjimo na najmanju moguću mjeru. Na ovaj način gradimo čvršće veze među članicama, a građanima i privredi olakšavamo saradnju, sve to oslanjajući se na EU standarde. Ono što je prošle godine izostalo je usvajanje ovih odluka na političkom nivou, odnosno na zajedničkom komitetu CEFTA - rekao je Đikić.

Govoreći o SEED+ sistemu, Đikić je objasnio da taj sistem osigurava da se sve carinske procedure i kontrole između članica CEFTA realizuju znatno brže i bezbjednije.

- Konkretno - jednom uneseni podaci u sistem dostupni su svim ostalim agencijama koje carine robu, kao i službenicima, pa se ne gubi vrijeme na dodatne provjere. SEED+ sistem je prilagodljiv, što se posebno pokazalo korisnim u doba pandemije, kada su uspostavljeni takozvani "zeleni koridori", na inicijativu CEFTA, Transportne zajednice i Savjeta za regionalnu saradnju - naveo je Đikić.

Time su najvažniji i hitno potrebni proizvodi, poput medicinskih, hrane, namirnica za životinje ili sirovina za poljoprivredu, stizali tamo gdje su potrebni znatno brže.

- Upravo je SEED+ sistem doprinio tome da ni u jednom trenutku ne bude prekinut lanac snabdijevanja tokom pandemije kovida-19, čime je unaprijeđen protok robe, a troškovi i kontrola racionalizovani - objasnio je Đikić.

Na osnovu ostvarenih rezultata došlo je do unapređenja ovog koncepta, pa se on sada primjenjuje na sve prelaze u CEFTA, kao i na pojedine granične prelaze sa EU.

U julu prošle godine je potpisan memorandum o uspostavi "zelenih koridora" između Sjeverne Makedonije i Grčke, a septembru je dogovoreno uvođenje "plavih koridora" preko Jadranskog mora između Crne Gore, Albanije i Italije.


- U decembru je ovaj koncept proširen i na prelaze između Crne Gore, Bosne i Hercegovine (BiH) i Hrvatske. Zahvaljujući ovim inicijativama i SEED+ sistemu, olakšava se transport robe i preko granica sa EU - rekao je Đikić.

On je saopštio da je prioritet uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta, što podrazumijeva uklanjanje svih prepreka u kretanju roba, usluga, ljudi i kapitala.

- U krajnjem to je i cilj Akcionog plana koji su lideri zapadnog Balkana usvojili 2020. u Sofiji. Ako govorimo jezikom brojki, zajedničko regionalno tržište bi prema prognozama Svjetske banke omogućilo članicama dodatni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 6,7%. Na tom putu smo u proteklom periodu pokrenuli više od 15 inicijativa koje će olakšati poslovanje preduzećima pružajući veću korist građanima - kazao je Đikić.

Prema njegovim riječima, već od početka februara članice CEFTA su počele primjenu prelaznih pravila o preferencijalnom porijeklu robe, koja omogućavaju lakši izvoz.

- Prošle godine smo finalizovali niz drugih odluka koje će vrlo konkretno koristiti građanima. Sve one su usaglašene i usvojene na ekspertskom nivou, te čekaju usvajanje na političkom nivou. Nastojimo da unapređenjem pravila, pored olakšanja saradnje i trgovine, pripremimo ekonomije potpisnica Sporazuma za integraciju u veće EU tržište, a što je i ekonomski i politički cilj svih naših članica - zaključio je Đikić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.