NavMenu

Počelo rušenje hotela Korali u Sutomoru - Nakon rekonstrukcije dodatni kapaciteti i novi sadržaji u kompleksu

Izvor: eKapija Utorak, 21.02.2023. 13:03
Komentari
Podeli
Projektovani izgled budućeg hotelskog kompleksa (Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Zetagradnja/Idejno rješenje/Printscreen)Projektovani izgled budućeg hotelskog kompleksa
U Sutomoru je počelo rušenje hotela Korali, a na tom mjestu, trebalo da bi da nikne novi hotelski kompleks sa novim sadržajim i proširenim smještajnim kapacitetima.

Kako prenosi portal Bar info, na tabli pored gradilišta stoji da se zvanično radi o "uklanjanju hotelskog kompleksa Korali - faza 1 - Blok B". Posao je povjeren podgoričkim firmama - investitor radova je HTP Trend Korali, izvođač Montegeropetrol Podgorica, kao revident i stručni nadzor je upisan PG Projecting Podgorica, a projektni biro je POP Project Podgorica. Radovi, po najavama, treba da budu okončani krajem aprila.

Podsjetimo, kako je ekapija već pisala, Preduzeće HTP Trend Korali je u avgustu 2021. najavilo da planira rekonstrukciju i dogradnju turističkog kompleksa Korali u Sutomoru, a tada je saglasnost na idejno rješenje objekta dao i glavni državni arhitekta.

Kako je objašnjeno u projektu za čiju izradu je bila zadužena Zetagradnja, prema datoj lokaciji postojeći objekti se nalaze u okviru UP 1,u zoni A DUP-a Brca u Sutomoru. Urbanistička parcela je ukupne površine 25.997,58 m2 sa postojećim objektima neto površine 13.321 m2.

- U skladu sa analizom postojećeg stanja konstrukcije, investitor je donio odluku da shodno smjernicama iz planskog dokumenta pristrupi izradi elaborata o rušenju postojećih objekata - izuzev bloka C i izradi idejnog rješenja novih objekata i sadržaja hotelskog kompleksa većeg nivoa opremljenosti i kapaciteta i po standardima za kategoriju 4 do 4+ zvjezdice, a sve u okviru postojećih gabarita zatečenog stanja - navedeno je dokumentu.

Prema urađenom idejnom rješenju planirana je fazna realizacije izgradnje novih objekata i sadržaja hotelskog kompleksa. Kako je navedeno, kompleks će zadržati položaj i gabarit blokova A i B, ali se između njih planiraju objekti D i E na samom ulasku u kompleks od strane glavne saobraćajnice, a smještajni kapaciteti se proširuju na 408 soba.

Objekat će, imati i rekreativni centar, event salu, igralište za djecu, te otovorene bazene za djecu i odrasle, o čemu detaljnije možete čitati u posebnom dokumentu.

Projektovani izgled budućeg hotelskog kompleksa (Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Zetagradnja/Idejno rješenje/Printscreen)Projektovani izgled budućeg hotelskog kompleksa

Simbol poslijeratbog Sutomora

Hotel Korali bio je jedan od simbola poslijeratnog Sutomora i barske turističke ponude uopšte, piše Bar info. Ovim će, kako navodem nestati još jedan od prepoznatljivih kompleksa - označitelja nastanka i razvoja turizma na našim prostorima, hotela koji je od 1969. bio simbol slatkog sezonskog provoda ovdašnje mladeži i ugodnog ljetovanja stranih gostiju, najviše Njemaca, zatim Holanđana, Skandinavaca, Čeha, Poljaka, Rusa…

Hotel Korali otvoren je 1969. godine sa kapacitetom od 600 kreveta, i predstavljao je veliko osvježenje ovdašnje turističke ponude. Arhitekta je bio Milan Popović, a za svoj rad dobio je prestižno priznanje - Borbinu nagradu.

Posebno mjesto za ugođaj, po kome je hotel Korali bio nadaleko čuven, bila je terasa na kojoj su svirali izvanredni jugoslovenski bendovi, a na kojoj, u sezoni, već od 20 časova nije bilo mjesta. Jedno se vrijeme, zbog velike potražnje, plaćao i ulaz. Kako se sjećaju stariji Sutomorani, već od 18 sati bi počela muzika, mahom neki od odličnih orkestara sa "one strane gvozdene zavjese", da bi zvijezde večeri počinjale u 20 sati. Na terasi su gostovale velike zvijezde domaće estrade, od šlageraša, preko zabavnjaka, do majstora pop muzike ili izvorne narodne. Sredinom 1978, veliko je zanimanje omladine izazvao zagrebački bend Korona, od koga su samo godinu kasnije nastala Srebrna krila.


U B-paviljonu, koji se upravo ruši, funkcionisao je odličan noćni klub sa živom muzikom, koja je tu počinjala nakon zatvaranja terase. U pauzama, domaći momci su puštali s ploča disko i rock muziku.

Kako je stajalo u turističkim vodičima iz početka osamdesetih, Korali su jedan od najljepših ugostiteljsko-turističkih objekata na crnogorskom primorju. Raspolaže izvanrednom plažom i sportskim centrom za odmor i rekreaciju turističke klijentele. Korali su nosilac mnogih priznanja i nagrada, među kojima je i Zlatna plaketa kvaliteta. Dobijena je za "blagovremenu pripremu sezone, realizaciju investicionih intervencija u rekonstrukciji objekata, dobru organizaciju rada i odličan servis i hranu, te za brigu o parkovima i zasadima, higijensko održavanje plaže, kolektivne napore radnika na povećanju vanpansionske potrošnje, brigu i pravilan odnos prema društvenoj imovini i za ostvareni ostatak dohotka".

Vladimir Popović, sin pokojnog arhitekte Milana, istakao je danas za Vijesti da, iako je nasljednik autorskih prava, niko mu nije tražio dozvolu za ove građevinske radove. Uprava za zaštitu kulturnih dobara je prije godinu dana prihvatila njegovu incijativu za uspostavljanje zaštite Korala i još nekoliko objekata, inicijativu je prihvatila i Skupština strukovne komore arhitekata, ali, nezvanično, projekat zaštite nije realizovan usljed kadrovskih promjena u ovoj državnoj instituciji, piše Bar info.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.