NavMenu

Proizvodnja votke Beluga Montenegro kreće u drugoj polovini marta - U fabriku u Nikšiću biće uloženo 25 mil EUR

Izvor: eKapija Srijeda, 15.02.2023. 10:54
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Jeff Tumale)
Fabrika kompanije Noblewood Adriatic, koja će u Nikšiću proizvoditi votku Beluga Montenegro, biće otvorena u drugoj polovini marta. Planirano je da fabrika u Nikšiću pakuje oko 30 miliona boca godišnje, a sama investicija vrijedna je oko 25 mil EUR. Očekivana godišnja vrijednost izvoza je 500 mil EUR. Prema najavama, u fabrici će odmah biti zaposleno 200 ljudi.

To je saopšteno nakon sastanka premijera Dritana Abazovića sa Aleksanderom Mačetinom, investitorom i osnivačem firme Noblewood Adriatic.

Upoznavajući premijera Abazovića sa činjenicama u vezi otvaranja fabrike, investitor je naveo da je otvaranje planirano za 21. mart.

- Fabrika će proizvoditi votku koja će se izvoziti za sva svjetska tržišta, osim ruskog, koje je pokriveno domaćom proizvodnjom. Mačetin je istakao da je votka Beluga jedan od 10 najprodavanijih i najpoznatijih brendova votke na svijetu čiji je godišnji obrt oko 1,5 mlrd EUR - navodi se u saopštenju

Investitor je istakao da će fabrika u početku zapošljavati preko 200 radnika, sa tendencijom rasta od nekoliko stotina u naredne dvije godine. Planirano je istovremeno otvaranje predstavništva firme u Tivtu, koje će biti usmjereno na marketing i trgovinu.

(Foto: Vlada Crne Gore/R. Koprivica)
Abazović istakao je zadovoljstvo što Crna Gora postaje nova baza za proizvodnju i izvoz poznate svjetske votke Beluga, naglašavajući posebno značaj koji će ona imati za našu ekonomiju, ali i promociju države samim tim što će ime države biti u nazivu brenda.

Ponovio da Vlada ostaje otvorena za sve zdrave strane investicije i da će nastaviti da radi u cilju otvaranja novih pogona širom države koji će generisati nova radna mjesta za naše građane.

Ovu investiciju Abazović je najavio i na sjednici Vlade.

- U Nikšiću će se proizvoditi votka koja iz Crne Gore ići u sve zemlje svijeta. Kompanija ima fabriku koja je posebno samo za Rusiju, a fabrika u Crnoj Gori ima ambiciju da razvoja izvoz za cijeli svijet pod brendom Beluga Montenegro. U fabrici će odmah biti zaposleno 200 radnika, dok će do 2025. godine taj broj porasti na 400 - kazao je Abazović.

Dodao je da će 50 radnika biti zaposleno i u Tivtu, te da će se oni baviti marketingom i prodajom, odnosno onim djelatnostima koje nisu direktno vezane za prodaju.

- U fabrici u Nikšiću će se raditi proizvodnja povezana sa proizvodnjom koja se trenutno obavlja u Letoniji. Beluga je četvrti najpoznatiji brend votke u svijetu, a osmi najprodavaniji. Osmi zato što je najskuplji, je najjeftinija flaša ovog pića u prosjeku košta 40 EUR, a postoje i one koje se prodaju i po 7.000 EUR - naveo je premijer.

Otvaranje ove fabrike od velikog je značaja za Crnu Goru, istakao je Abazović.

- Ovo je jedan od najpoznatijih brendova u svijetu koji je u ponudi u gotovo svim fri šopovima na većim svjetskim aerodromima. Mislim da je zaista velika stvar za nas što će se odmah ispod naziva brenda naći i ime naše države - poručio je Abazović.

Radovi na fabrici su u završnoj fazi i otvaranje će najvjerovatnije biti 21. marta.

- Kapacitet fabrike biće 6.000 boca na sat. Možda neće u samom startu raditi u punom kapacitetu, ali činjenica da će većina proizvodnje, možda čak i 99% biti orijentisano ka izvozu, ogromna je stvar za našu zemlju i ekonomiju - zaključio je Abazović.

Podsjetimo, vlasnik brenda Beluga Aleksandar Mečetin kupio je prošle godine dio nikšićke kompanije Neksan, a tada je najavljeno da će pogoni u Nikšiću proizvoditi jaka pića, votku, džin, liker i rum.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Ellena group želi oporavak Boke i otvaranje hotela Plaža

Kompanija Ellena group iz Herceg Novog, koja je početkom aprila postala vlasnik 33% akcija u Vektra Boki, uputila je zahtjev stečajnom sudiji u Vektri Montenego (koja ima 59% akcija u Vektra Boki) Draganu Vukčeviću i stečajnom upravniku Radojici Grbi za sazivanje vanredne Skupštine akcionara "Vektra Boke". To je "Vijestima" kazao vlasnik Ellena group Danilo Matijašević. Teme vanredne Skupštine akcionara bile bi imenovanje novog upravnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.