NavMenu

Veliki planovi Bosnamontaže - Proširenje proizvodne hale, povećanje kapaciteta i nabavka nove opreme

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.02.2023. 07:46
Komentari
Podeli
(Foto: Bosnamontaža Prijedor)
Bosnamontaža, proizvođač čeličnih konstrukcija za sve vrste objekata i industrijske opreme za termoelektrane, toplane, cementare, željezare, rafinerije, šećerane, pivare i sl, u narednom periodu planira povećanje obima proizvodnje. Kako otkrivaju za eKapiju, sadašnji kapaciteti iznose 1.000 tona raznih čeličnih proizvoda na godišnjem nivou, a za najavljeno povećanje je neophodno izvršiti proširenje postojeće proizvodne hale.

- Naša ulaganja u novu opremu, u poslednje četiri godine, iznosila su oko 3 mil EUR. Takođe, planiramo i nabavku robotizovanih uređaja za zavarivanje - ističu iz ove kompanije.

Inače, Bosnamontaža Prijedor je osnovana 1957. godine i vremenom se transformisala od državnog preduzeća do društvenog, da bi u procesu privatizacije dobila sadašnji naziv Bosnamontaža a.d. Prijedor. Sjedište kompanije je u Prijedoru, udaljeno 60 km od autoputa Beograd-Zagreb. Lokacija je snabdijevena dobrom putnom saobraćajnicom, kao i željezničkom prugom.

- Zapošljavamo 100 radnika. Proizvodna radiona ima površinu cca 3.000 m2, a objekti za sačmarenje i farbanje proizvoda imaju cca 1.000 m2. Zgrada u kojoj je smještena Uprava firme i tehničko-komercijalne službe ima cca 500 m2. Veći dio prihoda se ostvaruje na montaži vlastitih proizvoda i opreme, a dio na poslovima remonta u termoelektranama, rafinerijama, šećeranama, cementarama i sl. - ističu iz kompanije.

Iz Bosnamontaže kažu da su prisutni u različitim industrijskim oblastima, kao što su: termoelektrane, toplane, pivare, mljekare, šećerane, uljare, cementare, rafinerije nafte, fabrike bezalkoholnih pića i drugim industrijskim postrojenjima.

(Foto: Bosnamontaža Prijedor)
- Obavljamo poslove izrade: čeličnih konstrukcija objekata, opreme za filterska postrojenja u industriji, opreme na kotlovskim postrojenjima manjeg i većeg kapaciteta, velikih rezervoara različitih namjena, kanala, bunkera, gorionika, kotlovskog postrojenja, cijevnog sistema. Takođe, radimo i poslove montaže čeličnih konstrukcija i opreme proizvedene kod nas u radioni, kao i opreme drugih proizvođača te poslove remonta na raznim industrijskim postrojenjima.

Kompanija posjeduje CNC presu za hladnu deformaciju limova, CNC savijačicu za limove veće debljine, plazmu za rezanje limova većih debljina sa radnim stolom 2x12 metara, rezačicu profila, CNC bušilicu profila i limova, te CNC savijačicu za savijanje raznih vrsta profila, kao i aparate za zavarivanje najnovije generacije u svim postupcima.

- Za potrebe montaže posjedujemo više autodizalica u rasponu nosivosti od 8 do 130 tona, razne vrste vitla za specijalna dizanja tereta.

Bosnamontaža najveći dio prihoda ostvaruje na stranom tržištu, odnosno u Srbiji, Austriji i Italiji.

- Što se tiče najznačajnijih projekta na kojima smo do sada radili, izdvojili bismo izradu i montažu čelične konstrukcije i opreme za fabriku silicijum metala u Mrkonjić Gradu, vlasništvo kompanije Metalleghe Silicon Italija. Dalje, izradu i montažu kompletnog filterskog postrojenja u kompaniji Lafarge cementara Beočin u Srbiji. Tu je i izrada i montaža konstrukcije, te montaža opreme u rafineriji Brod u vlasništvu strane kompanije, zatim izrada i montaža ekonomajzera za toplanu Kruševac u Srbiji. Takođe, izdvajamo i izradu i montažu čelične konstrukcije, kao i montažu kompletne mašinske opreme na projektu odsumporavanja u TE Ugljevik.
RiTE Ugljevik - projekat odumporavanja (Foto: Bosnamontaža Prijedor)RiTE Ugljevik - projekat odumporavanja

Tržište ne poznaje "sistem klizne skale"

U posljedne vrijeme došlo je do značajnog poskupljenja čelika, a dolazilo je i do nestašice ove sirovine, što je i te kako uticalo i na poslovanje Bosnamontaže.

- Kako svi veći projekti na kojima radimo, traju duže od šest mjeseci, promjene cijena čelika kao i nestašice čelika znatno utiču na finansijsko poslovanje kompanije. Naime, u poslove se ulazi na bazi cijena ulaznog materijala u momentu ugovaranju posla, a kako današnje tržište ne poznaje "sistem klizne skale", to se negativno, i pored povećanja produktivnosti rada, odražava na uspješnost poslovanja.

Kada je u pitanju saradnju sa lokalnom upravom, iz kompanije ističu da je ona dobra i da je Prijedor grad koji je vrlo blizu granice Evropske unije, sa dugogodišnjom tradicijom prerade metala.

- Što se tiče podsticaja, nadležno ministarstvo Republike Srpske najmanje jednom godišnje raspisuje Javni poziv za nabavku savremene opreme koju subvencioniše u vrijednosti od 30%, te smo i mi koristili te podsticaje.

Što se tiče planova za naredni period ističu da su kompanija koja svoje poslovanje zasniva na potražnji velikih investicionih projekata u raznim oblastima - energetika, proizvodnja cementa, rafinerija nafte, ulja, šećera i sl. u dijelu koji je vezan za proizvode od čelika.

- Dakle, naša orjentacija je da konstantno pratimo nove investicione projekte u industriji, kao i velike remonte u raznim industrijskim postrojenjima, i prilagođavamo svoje poslovanje tim zahtjevima - dodaju iz Bosnamontaže.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.