NavMenu

Švajcarska ima više zlata i deviznih rezervi od Rusije

Izvor: Politika Ponedjeljak, 06.02.2023. 15:17
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / PublicDomainPictures)
Kina je krajem 2022. godine sedamnaesti put zaredom postala vlasnik najvećih zlatnih i deviznih rezervi na svijetu, dok je Rusija zauzela četvrto mjesto, pokazuju podaci nacionalnih Centralnih banaka.

Krajem decembra rezerve Kine iznosile su 3,31 bilion dolara. Drugi je Japan sa 1,27 biliona dolara, a treća je Švajcarska sa 924 mlrd USD.

Rusija, koja je prošle godine izgubila četvrto mjesto od Indije, vratila se u leto i završila godinu na četvrtom mjestu sa 582 mlrd USD rezervi. Indija je peta sa 563 mlrd USD.

Saudijska Arabija, sa uštedom od 460 mlrd USD, napredovala je za dvije pozicije u toku protekle godine i završila na šestom mjestu, potisnuvši Hong Kong (424 milijarde) na sedmo i Južnu Koreju (424 milijarde) na osmo, prenosi Sputnjik.


Singapur, koji je bio na devetom mjestu 2021. godine, izgubio je dvije pozicije za godinu dana i ispao iz prvih 10, što je omogućilo Brazilu (325 mlrd USD) da se popne na devetu poziciju, a Njemačkoj (295 milijardi) na deseto.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.