NavMenu

Uređaj koji drastično smanjuje zagađenje mikroplastikom iz auto guma

Izvor: N1 Ponedjeljak, 06.02.2023. 11:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rafal Olkis/shutterstock.com)Ilustracija
Studenti britanskog univerziteta izmislili su način da uhvate štetnu prašinu od guma koja je glavni faktor koji doprinosi zagađenju vazduha i vode.

Prašina koju emituje je drugi po veličini mikroplastični zagađivač u našim okeanima. Problem se pogoršava sa povećanom težinom i obrtnim momentom električnih vozila.

Hemikalije koje se oslobađaju iz guma čak su povezane sa masovnim uginućem lososa u Australiji i SAD.

Zagađivači nastali lomljenjem i habanjem guma uskoro će biti dodati najnovijim standardima za motorna vozila u Evropskoj uniji. Startap sa sjedištem u Velikoj Britaniji, Tajr kolektiv (The Tire Collective), već radi na rešavanju problema habanja guma.

- Svako ko je gledao trku Formule 1 zna da se gume troše, ali jednostavno nikada nisu uspostavili tu vezu da razmišljaju o tome gde sve te čestice idu, a zapravo je to ogroman problem koji treba da se riješi - kaže suosnivač ove firme, Hanson Čeng (Hanson Cheng).

Tim je napravio uređaj koji se pričvršćuje na automobilsku gumu. Koristi elektrostatiku i tok vazduha koji se okreće da sakuplja prašinu od guma dok se proizvodi. Jednom kada se čestice sakupe, mogu se preraditi u neku vrstu različite vrste gume koja ima različite primjene.

Ovaj uređaj može da ukloni do 60% čestica istrošenih guma na putevima.

Tajr kolektiv se nedavno udružio sa londonskom logističkom kompanijom Ziro (Zhero) kako bi tri mjeseca testirao proizvod. Prototip je uspješno sakupio fine metalne čestice i prašinu od guma - preko polovine je bilo manje od 10 mikrona, što je najštetnija vrsta po ljudsko zdravlje i životnu sredinu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Planovi Elena grupe: Prodaja hotela Igalo, pa nove investicije

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3% akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel Igalo i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi. Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.