NavMenu

Objedinjena Luka Bar mogla bi da dobije novog operatera - "Moraće da ponudi projekat koji će staviti CG na svjetsku mapu luka"

Izvor: Feral.bar Petak, 03.02.2023. 08:14
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore/Printscreen)
Premijer Dritan Abazović izjavio je za Feral.bar da je moguće da objedinjena Luka Bar dobije novog operatera "ali, takvog koji će je staviti na svjetsku mapu luka".

Na pitanje Feral.bar kakvi su planovi Vlade sa više puta najavljivanim teminalom za tečni gas (LNG) unutar luke, i kakva je mogućnost da u Luci Bar bude sagrađena i gasna elektrana, što je takođe pominjano, Abazović je kazao da je intencija da preko LNG terminala Luka Bar postane važno energetsko čvorište.

Za realizaciju ovih planova, naglasio je Abazović, ključno je da država objedini Luku Bar "jer je ona kritična infrastruktura".

- Imamo ambiciju da LNG terminal instaliramo u Luci Bar, što bi značilo da će Luka postati i energetsko čvorište. To bi značilo potpuno novu vrijednost i generisalo nova radna mjesta, geostrateški bi bila postavljena na drugačijim osnovama, i mi nastavljamo to da radimo. U kontaktu sa nekoliko renomiranih kompanija koje su za to zainteresovane, pretežno su iz SAD i jedna iz Velike Britainje. Sve su iz evroatlantskog svijeta i to je jako važno - rekao je premijer za Feral.bar tokom radne posjete Vladine delegacije Baru.

LNG terminal i gasna elektrana unutar Luke Bar, istakao je Abazović, dva su različita projekta

- Terminal i gasna elektrana mogu da budu povezani, da jedna kompanija radi oba projekta, ali, mislim da je realnije pričati o LNG terminalu u ovom trenutku. Ako se to pokaže kao uspješan projekat, pa da se onda uveže sa elektranom koja radi na gas, to bi onda bilo fenomenalno i značajna proizvodnja električne energije za naše građane - poručio je.

LNG terminal je zamišljen samo kao mjesto u kojem se drži gas, odakle se transportuje brodom ili kopnenim putem.

- Mi trenutno nismo dio gasne mreže, ali zemlje u okruženju jesu značajni korisnici gasa - dodao je premijer.

Na pitanje Feral.bar da li su ovu Vladu kontaktirali strateški investitori zainteresovani za objedinjenu luku, Abazović je odgovorio potvrdno, napominjući da se radi o velikim svjetskim operaterima.

- Još u prethodnoj Vladi je bilo tih kontakata koji su nastavljeni sa dva ili tri najveća operatera u kontejnerskim prometu. Najvažnije je da Crna Gora mora strateški da objedini luku i vrlo je važno da ona bude u državnom vlasništvu jer je riječ o kritičnoj infrastrukturi. O tome se sigurno nije razmišljalo ranije, jer da jeste, ne bismo sada bili u ovakvoj situaciji. Da li onda objedinjena luka i država kao puni vlasnik može da uključi nekog operatera, da, ali on mora da dođe sa projektom i to mora biti operater koji će Luku Bar staviti na svjetsku mapu luka. To je onda kraj priče, "prelazak igrice" za koji duboko vjerujem da će se desiti, da će to biti motivacija za modernizaciju željeznice i dovođenje auto-puta u Bar, i to je promjena kompletne Crne Gore - kazao je premijer.


Kako je naveo, ne možemo dovesti velikog operatera u luku, ako nema infrastrukturu da transportuje robu.

- Jer ako neko misli da nekome luka treba da transportuje robu za 600.000 stanovnika, onda on ne razumije bznis. Mi želimo da smo mi vlasnici tog "rudnika" i da tako imamo najveće benefite za svu državu i sve građane i Bara i Crne Gore, ali, naravno, neke operacije ili nešto drugo gdje nemamo dovoljno znanja ili vještina, možda ustupimo i nekom drugom da sprovodi - poručio je Abazović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.