NavMenu

Usvojen Program razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Crne Gore

Izvor: eKapija Petak, 03.02.2023. 06:10
Komentari
Podeli
(Foto: Romolo Tavani/shutterstock)
Vlada je na poslednjoj sjednici usvojila Program razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Crne Gore u okviru IPARD II - 2014 - 2020 verzija 1.4. Za ovaj program koji je počeo sa implementacijom 2018. godine bilo je opredijeljeno oko 12,74 mil EUR nacionalnih sredstava, a do sada je pretrpio četiri izmjene.

- Poslednja izmjena IPARD II programa - verzija 1.4, odnosi se na finansijske korekcije usled gubljenja dijela sredstava EU podrške u iznosu od 750.000 EUR. Usljed korekcije dijela EU podrške, korigovana je i nacionalna kontribucija koja sada iznosi 12,68 mil EUR za programski period - pojasnili su iz Vlade.

Metodologija koja je korišćenja prilikom obračuna finansijskih izdataka za implementaciju predmetnog Programa je u skladu sa pravilima propisanim Okvirnim i Sektorskim sporazumom između Crne Gore koju predstavlja Vlada Crne Gore i Evropske komisije o pravilima za sprovođenje finansijske pomoći Unije i okviru Instrumenta pretpristupne podrške (IPA II).

- Njom je predviđeno da od ukupnog iznosa od 50,92 mil EUR koji je opredjeljen kao bespovratna javna podrška poljoprivrednim proizvođačima, doprinos EU iznosi oko 38,24 miliona, dok nacionalni doprinos iznosi 12,68 mil EUR - navodi se u saopštenju.

Izmjena programa je sprovedena u skladu sa važećim pravila, što znači da se o izmjenama raspravljalo na Odboru za nadgledanje, te je IPARD II program verzija 1.4 usaglašena u komunikaciji sa interesnim stranama i Evropskom komisijom.

- Izmjene su zvanično usvojene od strane Evropske komisije u decembru 2022. godine. Kako bi se okončao postupak izmjene Programa neophodno je njegovo zvanično usvajanje od strane Vlade Crne Gore - zaključeno je.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.