NavMenu

Najavljeno da će autoput od Novog Beograda do Surčina i dio Moravskog koridora biti završeni do 31. marta

Izvor: Beta Četvrtak, 02.02.2023. 16:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Dionica autoputa od Novog Beograda do Surčina, kao i deo Moravskog koridora od Pojata do Makrešana, biće završeni do 31. marta, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

On je za RTS kazao da je u nedavnom razgovoru sa šefom Misije EU u Srbiji Emanuelom Žofreom precizirao određene zajedničke korake kada je u pitanju izgradnja putne infrastrukture i podsjetio je da je od oko 3 mlrd EUR bespovratne pomoći koju je Srbija dobila od EU u saobraćaj otišlo 420 mil EUR.

- Imamo nekoliko velikih projekata sa velikim grantovima EU. Prvi je, naravno, Niš-Merdare, autoput mira u koji EU daje 40 mil EUR granta. Drugi je Niš-Dimitrovgrad, rekonstrukcija pruge, gdje je obezbijeđeno 110 mil EUR granta EU. Potom, završili smo projekat intermodalnog terminala u Batajnici. To je terminal koji omogućava da se roba sa željeznice prebaci na kamione i obratno. To će biti budućnost Srbije, logistike. Tu smo dobili grant od 13 mil EUR - rekao je Vesić.

Dodao je da su razgovarali i o tome kako da se ubrzaju projekti koje finansira EU a istakao je da ni "mi nismo zadovoljni tim tempom". Zbog toga, naveo je, biće formirana zajednička komisija koja će raditi na praćenju svakog projekta i da će se problemi rješavati na licu mjesta.

Vesić je rekao da je 31. januara završen konkurs za program razvoja Ovčarsko-kablarske klisure i juga i zapada Srbije, a da je nekoliko projekata u tim djelovima zemlje posebno važno, poput izgradnje staklenog vidikovca.

- Važno je i uređenje rehabilitacionog centra u samoj Ovčar banji. U Kraljevu, pošto se trenutno rekonstruiše Maglič, srednjovekovna tvrđava, radimo pasarelu koja je neophodna da bi se došlo do te tvrđave i radimo repliku srednjovekovnog srpskog sela kako bi podigli turističku atraktivnost cijelog tog dijela. Radimo u Lebanu Caričin grad, očuvanje i istraživanje Caričinog grada, zatim uređenje centra Bojnika, kulturni centar u Sijarinskoj banji, obnovu rimskog kupatila. Radićemo vizitorski centar u Đavoljoj varoši, zatim put između Kuršumlijske banje i autoputa mira koji se gradi - rekao je Vesić.

Govoreći o subvenciji za zamjenu starih dizel vozila, Vesić je rekao da je za to izdvojeno 102 mil EUR.

- U Srbiji postoji oko 2,8 miliona registrovanih vozila. Pre 10 godina ih je bilo 1,8 miliona. Za 10 godina dobili smo milion vozila više. To naravno znači zagađenje, jer dio tih vozila koja se uvoze, a inače je između 2015. i 2022. godine uvezeno je 1.255.000 vozila u Srbiju, od čega je oko 350.000 bilo sa motorima evro 3. Naš program podrazumijeva da od 2024. godine svi oni koji imaju motore evro 1, evro 2 i evro 3 na putničkim vozilima, lakim kamionima i autobusima mogu da deregistruju ta vozila koja će biti vožena u reciklažne centre i da dobiju subvenciju, 2.100 EUR za putničko vozilo, 2.500 za autobus i 2.900 za kamion - istakao je Vesić.

Dodao je da je uslov za dobijanje subvencije kupovina vozila sa evro 6 motorom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.