NavMenu

Podnošenje zahtjeva za mjeru 3 IPARD programa od 6. februara do 6. marta - prihvatljivi troškovi od 40.000 do 1,5 mil EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.02.2023. 15:11
Komentari
Podeli
(Foto: Gov.me/B. Ćupić)
Mjera 3 "Investicije u fizički kapital za preradu i marketing poljoprivrednih i proizvoda ribarstva" namijenjena je podršci prerađivačkim kapacitetima i ima za cilj unaprjeđenje subjekata u poslovanju hranom, kako bi ispunili EU standarde u pogledu bezbjednosti hrane i imali mogućnost nesmetanog stavljanja proizvoda na tržište.

To je saopšteno na konferenciji za novinare koju je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede organizovalo je povodom objave petog javnog poziva Programa Evropke unije za poljoprivredu i ruralni razvoj IPARD II za Mjeru 3 Investicije u fizički kapital za preradu i marketing poljoprivrednih i proizvoda ribarstva.

Prihvatljivi troškovi kroz Mjeru 3 kreću se od 40.000 do 1,5 mil EUR, a rok za podnošenje zahtjeva kroz ovaj javni poziv je od 6. februara do 6. marta 2023. godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković istakao je da ova Vlada ima ekonomski interes da razvija agrarnu i ruralnu strukturu Crne Gore i pokrene sve mehanizme u cilju efikasnog sprovođenja IPARD programa.

- Sredstava iz ovog fonda pomoći će da se crnogorska poljoprivreda pripremi za ozbiljnu utakmicu na jedinstvenom tržištu. Ovim javnim pozivom prerađivački sektor dobiće priliku da otpočne ili unaprijedi postojeći biznis, kroz ulaganja u opreme, mašine i uređaje za preradu, nabavku specijalizovanih vozila, nabavku opreme za zaštitu životne sredine i opreme za obnovljive izvore energije - naglasio je ministar Joković.

Šef Odsjeka za saradnju iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Ingve Engstrom kazao da IPARD sredstva mogu napraviti značajnu razliku u poljoprivrednom i poljoprivredno-prerađivačkom sektoru uz trajne koristi za veći broj stanovnika u ruralnim područjima. On je naglasio da je IPARD program vrlo praktična priprema zemlje, nacionalne administracije, farmera i agrobiznisa za pristupanje EU.

- Moramo više da ulažemo, da postanemo dalje samoodrživi u pogledu hrane, energije i ekonomskog razvoja. A važnost prelaska na zeleno i digitalno je veća nego ikad. A ako postoji sektor u Crnoj Gori koji može dati više i bolje za budućnost to je poljoprivreda. Zajedno sa nacionalnim vlastima želimo da podržimo poljoprivrednike i agrobiznis sa jasnom vizijom i planovima. Postoji velika podrška EU za vas i sektor poljoprivrede - poručio je Engstrom.


Svoje iskustvo kao korisnik sredstava podrške iz IPARD II programa, prenijela je Ana Knežević, predstavnica kompanije Goodfellas.

- Naša kompanija je prepoznala značaj uvezivanja primarne proizvodnje i prerade, što nam je i omogućeno korišćenjem sredstava iz Mjera 1 i 3 IPARD II programa. Veoma je važno da imamo priliku i da svoje ideje i poslovne zahvate realizujemo uz korišćenje svih prednosti koje su nam dostupne kroz ovakve programe - poručila je Knežević.

Ministar Joković je pozvao sve zainteresovane da se prijave na javni poziv i učestvuju na radionicama, koje će se organizovati tokom info kampanje. Istakao je da će tokom trajanja javnog poziva u Direktoratu za plaćanja biti organizovani dani "otvorenih vrata", gdje će svaki zainteresovani korisnik u direktnoj komunikaciji sa zaposlenima koji rade na realizaciji ovog javnog poziva riješiti sve svoje nedoumice.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.