NavMenu

Prihodi budžeta 2 mlrd EUR, deficit skoro 250 miliona

Izvor: eKapija Srijeda, 01.02.2023. 08:33
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Tumisu)
Budžetski gotovinski deficit u prošloj godini iznosio je 249,1 mil EUR, odnosno 4,4% procijenjenog BDP-a, saopšteno je iz Ministarstva finansija

Kako pokazuju podaci, prihodi budžeta iznosili su 2 mlrd EUR, odnosno 35,2% procijenjenog BDP-a. U odnosu na planirane, ostvareni prihodi veći su za 78,1 mil EUR ili 4% dok su u odnosu na uporedni period prethodne godine veći za 97,7 miliona ili 5,1%.

- U 2022. godini prihodi od poreza na dodatu vrijednost zabilježili su rekordan rast u odnosu na prethodnu godinu, i to u iznosu od 216,1 mil EUR ili 31,2%, prevashodno kao rezultat rasta privatne potrošnje, rasta uvoza i inflacije, uspješne ljetnje turističke sezone i efekata elektronske fiskalizacije poreskih registar kasa - navodi se u saopštenju.

Polazeći od navedenog, prihodi od poreza na dodatu vrijednost predstavljali su glavni generator rasta ukupnih prihoda tokom 2022. godine.

- Značajan rast naplate zabilježen je i kod prihoda od poreza na međunarodnu trgovinu i transakcije koji su rasli po stopi od 42,2% kao rezultat rasta ostvarenog uvoza, prihoda od poreza na dobit pravnih lica koji su u odnosu na prethodnu godinu zabilježili rast od 20,7% kao i kod naknada koje su naplaćene za 42,4% više u odnosu na 2021. godinu - navode iz Ministarstva.

Sa druge strane, dodaju, manja naplata prihoda u odnosu na prethodnu godinu ostvarena je kod poreza i doprinosa na zarade usljed uvođenja neoporezivog dijela zarade i ukidanja doprinosa za zdravstveno osiguranje.

- Osim toga, na nižu naplatu poreza na dohodak, uticalo je i usvajanje Zakona o izmjenama i dopuni zakona o finansiranju lokalne samouprave kojim je povećan procenat ustupljenih prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica lokalnim samoupravama kroz istovremeno smanjenje prihoda koji su do tada po ovom osnovu pripadali centralnom budžetu - dodaju.

U odnosu na planirane, najveći rast zabilježen je kod poreza na dodatu vrijednost i to za 93,2 mil EUR ili 11,4%. Takođe, veća naplata prihoda u odnosu na plan zabilježena je i kod poreza na međunarodnu trgovinu i transakcije, i to u iznosu od 10,6 mil EUR ili 35,6%, što je dominantno rezultat rasta uvoza i inflacije.

- Pozitivno odstupanje u odnosu na plan za 2022. bilježe i prihodi od poreza na dobit pravnih lica u iznosu od 5,9 mil EUR ili 7%, kao i naknade koje su u odnosu na planirani nivo naplaćene u većem iznosu od 18 mil EUR ili 32,9%, i to dominantno kao rezultat jednokratne uplate naknada po osnovu aktivnosti istraživanja nafte i gasa kao i veće naplate po osnovu implementacije programa ekonomskog državljanstva - navodi se u saopštenju.

Prihodi od akciza u prošloj godini manji su u odnosu na plan za 15,1 mil EUR ili 5,8%.

- Navedeno odstupanje kod ove kategorije prihoda posljedica je primjene odluke o umanjenju iznosa akcize na promet bezolovnog benzina i gasnih ulja po kojoj je akciza na promet ovih proizvoda od maja mjeseca smanjena za 50%, 40% ili 25% u zavisnosti od kretanja cijena, a u cilju zaštite životnog standarda građana - stoji u saopštenju.

U poređenju sa prethodnom godinom, prihodi od akciza manji su za 2,8 mil EUR ili 1,1%.

- Smanjenje prihoda usljed primjene odluke o umanjenju iznosa akcize na promet bezolovnog benzina i gasnih ulja u najvećoj mjeri kompenzovan je rastom prihoda od akciza na duvan i duvanske proizvode, koji su u poređenju sa prethodnom godinom zabilježili rast od 31,6 mil EUR ili 52,3%, kao rezultat suzbijanja aktivnosti na nelegalnom tržištu duvana i duvanskih proizvoda - pojasnili su iz resora finansija.

Nasuprot tome, ostvarena je niža realizacija u odnosu na plan kod prihoda po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica u iznosu od 11,7 mil EUR ili 12,4% kao i kod doprinosa u iznosu od 15,3 miliona ili 3,2%.

Iz Ministarstva navode da su prihodi budžeta u decembru prošle godine iznosili su 218,7 mil EUR, što je u odnosu na plan više za 22,6 miliona ili 11,5%.

- U odnosu na isti mjesec 2021. godine prihodi budžeta manji su za 29,7 mil EUR ili 12%. Glavni razlog odstupanja prihoda u decembru odnosi se na iznos donacija koje su u istom mjesecu 2021. ostvarene na većem nivou, i to u iznosu od 12,9 mil ili 69,7% - pojasnili su

Izdaci budžeta u periodu od januara do decembra prošle godine iznosili su 2,26 mlrd EUR ili 39,6% procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane niži su 126,1 mil EUR ili 5,3%. U odnosu na komparativni period prethodne godine, izdaci su veći za 247,2 mil EUR odnosno 12,3%.

- U strukturi ukupne potrošnje, izdaci u okviru tekućeg budžeta, budžeta državnih fondova i rezerve iznose čine 91%, dok kapitalni budžet čini 9%. Niže izvršenje u odnosu na plan za 2022. dominantno se odnosi na niže izvršenje bruto zarada i doprinosa na teret poslodavca, transfera za socijalnu zaštitu, rashoda za materijal, kao i tekuće budžetske rezerve, koja je realizovana u ukupnom iznosu od 85 mil EUR, odnosno za 15 miliona niže od plana. Od toga je direktno iz rezerve plaćeno 25 mil EUR, dok je iznos od 60 miliona preusmjeren na druge potrošačke jedinice na odgovarajuće budžetske pozicije - navodi se u saopštenju.


Kada je u pitanju kapitalni budžet, realizacija je na nivou od 203,1 mil EUR, što predstavlja izvršenje od 84.4%. Najznačajnije izdvajanje u okviru kapitalnog budžeta odnosi se na realizovana plaćanja za potrebe projekta prioritetne dionice autoputa u iznosu od 68 mil EUR, odnosno koje je realizovano u punom planiranom iznosu.

- Sa druge strane, ostali kapitalni projekti realizovani su u iznosu od 135 mil EUR, što je na nivou od 78% plana. U okviru kapitlanog budžeta ukupno je planirano 368 projekata, a koji se odnose na nastavak radova na postojećim projektima i otpočinjanje radova ili izrada tehničke dokumentacije na novim kapitalnim projektima. Na osnovu preliminarnih podataka za 2022. godinu, evidentirane su transakcije na ukupno 131 projekat, dok kod preostalih 237 projekta nije bilo realizovnaih plaćanja - kažu iz Ministarstva.

Dodaju da je, od ukupnog broja projekata čija je ralizacija u toku, za njih 30 kod kojih je evidentirana najveća realizacija u toku godine realizovana su sredstva u iznosud od 174 mil EUR, odnosno okvirno 86%.

Izdaci budžeta u decembru 2022. godine iznosili su 370,7 mil EUR i viši su u odnosu na plan za 59,2 mil €EUR, odnosno 19%. Više izvršenje u okviru Ttekućeg budžeta i budžeta državnih fondova uslovljeno je većim izvršenjem rashoda za usluge, rashoda za tekuće održavanje, subvencija kao i transfera institucijama, dominantno usljed realizacije jednokratne podrške penzionerima i izmirivanja obaveza Fonda zdravstva, dok je u okviru kapitalnog budžeta realizacija na višem nivou od plana za 11,9 mil EUR, odnosno 34,.5%.

- Uzimajući u obzir ostvarene prihode i izvršene rashode, u decembru mjesecu je ostvaren budžetski deficit od 152 mil EUR odnosno 2,7% BDP-a, što je za 36,5 miliona više od planiranog - zaključuje se u saopštenju.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.