NavMenu

Jusovača: Intrigantno zdanje i jedan od najvećih turističkih potencijala Podgorice

Izvor: Media Biro Utorak, 31.01.2023. 13:03
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro)
Svjedok različitih epoha i političkih sukoba još iz doba kralja Nikole, podgorički Alkatraz u naselju Drač, poznat kao Jusovača, decenijama nestrpljivo čeka da svoju intrigantnu istoriju predstavi u novom ruhu.

- Začeci njenog razvoja bilježe se krajem 19. vijeka. Prema nekim nalazima koje smo radili, Juso Mučin je ovdje napravio konjušnicu. Kasnije je to otkupila država, pretvorila u zatvor i to je trajalo do kraja 70-ih godina prošlog vijeka. Često su politički neistomišljenici, u određenim periodima, obitavali ovdje. Ovaj prostor ima dugu istoriju neke loše pizme, koja podsjeća građane na ružne djelove iz prošlosti Crne Gore - objasnio je direktor Asocijacije za demokratski prosperitet Zid (ADP - Zid), Igor Milošević.

Na površini od preko 3.000 m2, prostire se prostor u okviru kojeg su se desili tragični, kao i istinski momenti borbe za slobodu i pravdu, posebno u Drugom svjetskom ratu, što još više potvrđuje da njegov značaj prevazilazi granice običnih, kamenih zidina.

- On ima nekoliko cjelina. Tu je bio muški i ženski zatvor. Pekara se takođe nalazila, pa je nažalost, predstavljao jedan zaokruženi sistem funkcionisanja. U periodu Golog otoka, ovo je bio sabirni centar, koji je upućivao ljude sa ove pozicije na to mjesto - kazao je Milošević.

Od kraja 1990. godine, kroz koncept urbane transformacije koji se primjenjuje u različitim državama, članovi ove nevladine ogranizacije potencirali su da se objekat transformiše, prema riječima Miloševića, u "nešto što bi bila potpuna antiteža onome što je on predstavljao".

- Prvu studiju izvodljivosti radili smo 1998, kao i simulaciju na posljednjem Cetinjskom bijenalu. Dvadesetak godina nakon toga, Ministarstvo kulture napravilo je neki sporazum i krenulo saradnju sa Glavnim gradom Podgorica, kako bi napravili hab, uglavnom za gejming industriju i muzej. Na osnovu naše inicijative, urađen je i arhitektonski plan - izjavio je Milošević, a ujedno i otkrio da posljednjih mjeseci razgovaraju sa Glavnim gradom oko potpisivanja Memoranduma o saradnji, na osnovu kojeg bi uključili i objekat Jusovača.


Uprkos tome što su određeni djelovi lokaliteta nepovratno izgubili svoj identitet, karakteristične elemente, poput zidina i stražarnica, moguće je sačuvati u takvom obliku.

- To ne bi bilo samo javno partnerstvo, već partnerstvo građana, inicijative, opštine i ministarstava, gdje bi se ovo možda transformisalo, po uzoru na revidirani projekat. Tim bi se riješilo pitanje zajednice za kreativce i inovacija koje su značajne za grad - zaključio je direktor ADP - Zid.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.