NavMenu

Njemačka trlja ruke zbog masovnog otpuštanja programera u SAD

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 31.01.2023. 10:15
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock)
Suočene sa skučenim tržištem rada i nedostatkom radnika sa ključnim vještinama softverskog inženjeringa, neke njemačke kompanije gledaju na hiljade otpuštanja u Silicijumskoj dolini kao na priliku da angažuju vrhunske talente.

Zapadna obala SAD je oduvijek bila glavna destinacija za ambiciozne softverske inženjere koji žele da rade u najbolje plaćenom, najelitnijem području za profesiju, ali masovni viškovi su stvorili grupu ljudi koji traže posao, a koje Njemačka želi da iskoristi.

- Oni otpuštaju, mi zapošljavamo - rekao je Rajner Cugehojer, glavni direktor za ljudske resurse u Cariad-u, softverskoj podružnici Folksvagena

- Imamo nekoliko stotina otvorenih pozicija u SAD, Evropi i Kini - dodaje Cugehojer.

Uplašeni inflacijom i perspektivom recesije, Guglova matična kompanija Alfabet, Majkrosoft i Meta najavili su ukidanje skoro 40.000 radnih mjesta.

Iako se Njemačka, takođe, nalazi na ivici recesije, njene kompanije su poslednjih godina rasle sporije, a u zemlji koja je "poznata" po tome što i dalje obavlja poslove putem faksa, postoje ogromni tehnološki skokovi koje treba napraviti.

Njemačka, sa jednom od najstarijih populacija na svijetu, ima "rupe" na tržištu rada - prema IT industrijskoj grupi Bitkom, 137.000 IT poslova je nepopunjeno.

Vlada pojednostavljuje imigraciona pravila kako bi privukla kvalifikovane potencijalne imigrante.

- Željela bih da vas srdačno pozovem da se preselite u Bavarsku - napisala je Judit Gerlah, ministarka za digitalizaciju u najbogatijem njemačkom regionu na Linkedinu u postu koji je upućen upravo nedavno otpuštenim radnicima u SAD, prenosi RTS.

Sa paritetom evra prema dolaru, malo evropskih kompanija daje plate koje mogu da se takmiče sa stotinama hiljada dolara koje nude najuspješnije kompanije u Kaliforniji, ali neke se nadaju da će jeftinija zdravstvena zaštita i niži troškovi u poređenju sa onim u San Francisku pomoći.

- A jesam li spomenula Oktoberfest - upitala je Gerlahova i dodala da bi se čuveni minhenski festival piva uz jaku zaštitu na radu mogao pokazati privlačnim za novozaposlene.

Neki su skeptični, a Bernhard Roleder iz Bitkoma napominje da se Njemačka takmiči ne samo sa drugim zemljama za najtalentovanije, već i sa matičnim zemljama potencijalnih "regruta".

Njemačka birokratija mogla bi da bude još jedan izazov: kompanije već prijavljuju višemjesečna kašnjenja u obezbjeđivanju termina za novozaposlene kako bi dobili radne dozvole.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.