NavMenu

Renault smanjuje udio u Nissanu

Izvor: Blic Ponedjeljak, 30.01.2023. 13:55
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Sébastien Chiron)
Automobilski giganti Renault i Nissan u ponedeljak su se složile da restrukturiraju svoj višedecenijski savez, u potezu kojim će Renault preneti 28,4% akcija Nissana u francuski konglomerat, saopštile su kompanije.

- Prava glasa u fondu bi bila "neutralizovana" za većinu odluka, ali bi ekonomska prava (dividende i prihod od prodaje akcija) i dalje u potpunosti koristila Renault-u dok se takve akcije ne prodaju - navodi se u saopštenju od ponedeljka.

Renault bi uputio povjerenika da proda te akcije ako je to "komercijalno razumno" i kao dio "koordinisanog i urednog procesa".

Dogovor još uvijek čeka odobrenje odbora, ali će Renault-ov udio u Nissanu biti smanjen sa oko 43% na 15%, čime bi se njegov interes smanjio na jednak udio japanske kompanije u Renault-u.

- Obje kompanije bi mogle "slobodno da koriste pravo glasa vezano za njihov direktni udio od 15%, uz ograničenje od 15% - saopštile su kompanije.


Proizvođači automobila prvi put su potpisali svoju koaliciju u martu 1999. Dogovor od ponedeljka dolazi posle mjeseci intenzivnih diskusija.

Kao dio sporazuma, Nissan bi takođe investirao u Ampere, Renault-ovu ruku za električna vozila, dok će dvije kompanije krenuti u "operativne projekte stvaranja visoke vrijednosti" u Latinskoj Americi, Indiji i Evropi, piše CNBC.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.