NavMenu

Investicije u čistu energiju prvi put premašile bilion dolara

Izvor: Klima101 Ponedjeljak, 30.01.2023. 10:36
Komentari
Podeli
(Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
Prošle godine čovječanstvo je uložilo rekordne količine sredstava u solarne elektrane, vjetroparkove, električna vozila i ostale tehnologije sa niskim emisijama. Ali da li je to dovoljno?

Prošla godina bila je prekretnica za dekarbonizaciju energetskog sistema: po prvi put u čistu energiju svijet je uložio više od bilion dolara (1.000 milijardi USD), saopštila je konsultantska kuća BloombergNEF (BNEF).

Povrh toga, takođe po prvi put, ulaganje u tehnologije sa niskim emisijama izjednačeno je sa onim izdvojenim za fosilna goriva.

Nova rekordna svota novca predstavlja rekord i ogromno ubrzanje investicija u ovom smjeru u odnosu na godinu ranije, i to u jeku energetske krize.

- Umjesto da se uspore, investicije u energetsku tranziciju porasle su na rekordne nivoe dok zemlje i biznisi nastavljaju da sprovode u djelo svoje tranzicione planove - izjavio je Albert Čong, šef globalne analize u BNEF-u.

- Ulaganja u čiste tehnologije su na ivici da prestignu investicije u fosilna goriva i posle toga nema povratka.

Skoro svi sektori, pokriveni izvještajem, u toku 2022. oborili su prethodno postavljene rekorde, uključujući obnovljive izvore, skladištenje energije, elektromobilnost, toplotne pumpe i električne kotlove, hvatanje i skladištenje ugljenika, vodonik i održive materijale. Samo je ulaganje u nuklearnu energiju ostalo na istom nivou.

Obnovljivi izvori, koji uključuju, između ostalog, vjetar, sunce i biogoriva, ostali su najprivlačniji sektor za investitore. Tokom protekle godine privukli su rekordno ulaganje od 495 mlrd USD što je 17% više u odnosu na godinu ranije.

Međutim, elektromobilnost nije daleko ispod: u električna vozila i prateću infrastrukturu u 2022. investirano je 466 mlrd USD. Tako je postignut impresivan godišnji skok od 54%.

Najmanji procenat finansijskih sredstava, tek 0,1% od ukupnog iznosa, bio je namijenjen za vodonik uprkos sve jačem interesu privatnog sektora i rastućoj podršci kada je riječ o propisima. Ipak, kako se navodi, ovo je najbrže rastući sektor energetske tranzicije s obzirom na to da su se ulaganja povećala više od tri puta u poređenju sa 2021.


Najveće investicije u energetsku tranziciju ostvarila je Kina, i to u visini od 546 mlrd USD, što je skoro polovina ulaganja na svjetskom nivou. Kinu prate Sjedinjene Američke Države sa 141 mlrd USD, zatim Njemačka, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Zemlje članice Evropske unije zbirno su investirale 180 mlrd USD.

Iako je osmotren nevjerovatan porast ulaganja, neophodan je još veći napredak kako bi do sredine vijeka dostigle neto-nulte emisije. Prema ocjeni BNEF-a, za ostvaranje ovog cilja investicije u energetsku tranziciju treba da se utrostruče.


A šta je sa investicijama u proizvodne kapacitete?

Ulaganja u proizvodnju čistih tehnoloških rješenja su se isto povećala, i to sa 52,6 mlrd USD u 2021. na 78,7 milijardi prošle godine. Najveći dio finansijskih sredstava, 45,4 mlrd USD, usmjeren je na fabrike baterija i povezanih komponenti, dok su pogoni za solarne panele primili 23,9 mlrd USD. Uprkos trudu ostalih zemalja, zasluge za čak 91% investicija pripisuju se Kini.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.