NavMenu

Do kraja godine tender za ugradnju novog agregata u HE Perućica - Investicija vrijedna 24 mil EUR

Izvor: RTCG Ponedjeljak, 30.01.2023. 07:20
Komentari
Podeli
(Foto: Elektroprivreda Crne Gore)
Prepune akumulacije koje omogućavaju maksimalnu proizvodnju struje u najstarijoj crnogorskoj elektrani, još jedan su pokazatelj neophodnosti ugradnje A8 agregata u Hidroelektranu Perćica. U toku je priprema tehničke dokumentacije za objavu poziva za izbor projektanta i izvođača radova, koji će se raspisati do kraja godine, a vrijednost radova je procijenjena na oko 24 mil EUR.

Ugradnja agregata, vjerovatno će se finansirati uz podršku njemačke KFW banke.

Hidroelektrana Perućica danima radi maksimalnom snagom i tržištu isporučuje 7,2 GWh električne energije, ali nažalost, ogromna količina vode iz akumulacija otiče neiskorišćena. Kako bi na bolji način valorizovali postojeći hidrološki potencijal, pored modernizacije i rekonstrukcije Perućice, koja se od 2005. godine realizuje fazno, u Elektroprivredi su prepoznali potrebu povećanja instalisane snage, što bi omogućila ugradnja A8 agregata.

Da je taj značajan posao izvjestan, potvrdio je Radiju Crne Gore, direktor Funkcionalne cjeline Proizvodnja Bojan Đordan, koji kaže da je u toku priprema dokumentacije za objavu poziva za izbor projektanta i izvođača radova.

- Taj posao se realizuje u saradnji sa njemačkom KfW bankom u trenutnoj fazi, a očekujemo da će se realizovati i u samoj izgradnji izvođenja radova i ugovaranja projektovanja. Očekujemo da do kraja godine bude spremna sva dokumentacija, kao i tehnička specifikacija i da se objavi javni poziv za izbor glavnog projektanta i izvođača radova, u skladu sa pravilima glavnog finansijera, KFW banke - ističe Đordan.

Instalisana snaga A8 agregata trebalo bi da bude 58,5 MW, a zavisno od hidrologije i režima rada elektroenergetskom sistemu godišnje će isporučivati oko 50 Gwh električne energije. Pored povećanja obima proizvodnje, povećaće se i mogućnost što bolje optimizacije proizvodnje na svim nivoima, naglašava Đordan.


- To će umnogome doprinijeti povećanju kapaciteta Hidroelektrane u smislu raspoloživosti i povećanju obima sekundarne i tercijalne rezerve, kao i za pružanje ovih usluga okolnim energetskim sistemima. A imajući u vidu sve veće potrebe za balansnom energijom usljed energetske tranzicije i sve većeg broja solarnih i vjetroelektrana, ugradnja A8 agregata će doprinijeti mnogo boljem pozicioniranju Elektroprivrede u ovom segmentu, kako na regionalnom, tako i na širem tržištu - smatra Đordan.

Vrijednost projekta procijenjena je na oko 24 mil EUR, a predviđeni su radovi u zoni kompezacionog bazena, ugradnja agregata, generatora, bloktransformatora i ostale hidromašinske i elektro opreme.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.