NavMenu

Raskid sporazuma za put Meljine-Petijevići - U kompaniji Univerzal Monte očekuju presudu u svoju korist

Izvor: Mina Četvrtak, 26.01.2023. 15:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bullstar/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanija Univerzal Monte ispunila je sve obaveze u vezi sa sporazumom o raskidu bot aranžmana za put Meljine-Petijevići, dok Vlada nije, saopštio je njen direktor Đorđe Vlaović i dodao da su podnijeli tužbu Privrednom sudu.

- Očekujemo da će biti u našu korist u kratkom periodu - rekao je Vlaović Vijestima.

Ta kompanije, iza koje stoji srbijanski biznismen Vuk Hamović, izgradila je put Meljine - Petijevići po aranžmanu na osnovu kojeg je trebalo da ga koristi 20 godina i vrati u vlasništvo Opštine Herceg Novi, ali je taj sporazum raskinut u maju 2021. godine za vrijeme vlade na čijem je čelu bio Zdravko Krivokapić.

- Shodno raskidu Sporazuma o izgradnji, funkcionisanju i transferu (BOT) puta Meljine - Petijevići obaveze firme Univerzal Monte bile su da dostavi svu raspoloživu dokumentaciju koja se odnosi na izgradnju puta Meljine - Petijevići, i da o svom trošku završi započetu sanaciju dijela puta na Kotobilju, dok je obaveza Vlade bila da isplati naknadu od četiri miliona najkasnije do 31. januara prošle godine - rekao je Vlaović.

On je dodao da je Univerzal Monte ispunio svoje obaveze u cjelosti, što je zapisnički konstatovano, dok Vlada nije, pa je Univerzal Monte u aprilu prošle godine predao tužbu Privrednom sudu u cilju izvršenja ugovorne obaveze.

Vlada premijera Dritana Abazovića je početkom novembra odlučila da kompletnu dokumentaciju u vezi sa sporazumom o raskidu bot aranžmana za put Meljine - Petijevići proslijedi Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) kako bi se ispitala da li ima elemenata korpucije u tom slučaju.


Sporazum o raskidu su potpisali bivši ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić i predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, kojim je rukovodio Spajić, potpisalo je sporazum o raskidu ugovora u kome je bilo definisano da se novac isplati do 31. januara prošle godine. Međutim, u budžetu za tu godinu nije planirana isplata četiri miliona, već je na posljednjoj sjednici bivše vlade 20. aprila donijet zaključak da se taj novac isplati iz tekuće budžetske rezerve.

Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa države je 15. aprila prošle godine dostavio Spajiću tužbu koju je Univerzal Monte podnio Privrednom sudu.

- Prvo ročište pred Privrednim sudom zakazano je u februaru. Članovi sporazuma o raskidu puta Meljine - Petijevići su jasni i očekujemo da ćemo presudu u korist Univerzal Montea dobiti u kratkom periodu - naveo je Vlaović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.