NavMenu

Ostrvo-hotel Mamula, luksuzni turistički rizorti, žičara od Kotora do Lovćena - Koje su to investicije u oblasti turizma obilježile 2022. godinu?

Izvor: eKapija Utorak, 24.01.2023. 07:57
Komentari
Podeli
(Foto: Mamula Island/Mark Anthony Fox; YouTube.com/Printscreen; Business Art; Arhitektonski atelje)
Sa početkom prošle godine, na osnovu dobrih rezultata od turizma u 2021. godine, te uspješne zimske sezone, predstavnici vlasti su optimistično najavljivali da u 2022. godini možemo očekivati milijardu eura prihoda od turizma. Međutim, turistički poslenici nisu dijelili taj optimizam, s obzirom na ekonomsku krizu i rat na tlu Evrope, zbog kojeg je Crna Gora izgubila dva veoma značajna tržišta - rusko i ukrajinsko.

A šta pokazuje zvanična statistika? Kako je nedavno saopštio ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, Crna Gora se jeste približila toj brojki od milijardu eura. Ukoliko se normalizuju geopolitičke okolnosti, naveo je, ove godine možemo očekivati i da dođemo do pihoda od 1,1 mlrd EUR. Podaci Monstata pokazuju da je do kraja oktobra registrovano 1,08 miliona turista u kolektivnom smještaju, te da smo na oko 90% u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Kada je riječ o investicijama, samo u prioritetne projekte koji se realizuju na primorju uloženo je preko 2 mlrd EUR, pokazuju podaci Vlade. Najviše se investiralo u Tivtu - 1,2 mlrd EUR, dok je u projekte u Herceg Novom uloženo 894,1 mil EUR. Upravo u ovim opštinama realizuju se projekti koji su tokom poslednjih godina u potpunosti promijenili turističku ponudu Crne Gore - Porto Montenegro, Luštica Bay i Portonovi. Kada se završi i gradnja žičare Kotor - Lovćen, nećemo biti neskromni ako kažemo da će Boka Kotorska biti jedna od najatraktivnijih destinacija u regionu, a i šire. U Ulcinju se sprovode projekti vrijedni 26 mil EUR, a u Budvi projekti od 11,7 miliona.

Program ekonomskog državljanstva u fokus je stavio i sjever Crne Gore, pa se od 16 projekata uvršetnih na Listu razvojnih projekata iz oblasti turizma, čak 10 realizuje u ovom regionu. Radi se o ukupnim planiranim ulaganjima u visini od 444,32 mil EUR, kapaciteta 2.764 smještajnih jedinica visoke kategorije. U biznis planovima definisano je da će se u okviru realizacije ovih projekata stvoriti mogućnost za otvaranje novih 1.847 radnih mjesta.

Kako sve češće možemo čuti, pandemija je značajno promijenila navike turista, koji sve češće traže komfor i posjećuju hotele sa 4 plus zvjezdica. Ako je suditi prema našoj listi investicija koje su najavljene ili čija gradnja je u toku, jednom kada se one realizuju, luksuznih kapaciteta neće nam faliti.

(Foto: Mamula Island/Mark Anthony Fox)
Mamula Island

Projekat koji je definitvno izazvao najveću pažnju naših čitalaca jeste ostrvo-hotel Mamula Island. Riječ je o butik hotelu sa pet zvijezdica, koji je nastao restauracijom tvrđave iz 19. vijeka u sofisticirani hotel & spa sa 32 sobe i apartmana, sa holističkim spa centrom, plažom, bazenima, restoranima i barovima. U okviru hotela se nalazi istorijsko-memorijalna galerija koja će čuvati uspomenu na cjelokupan istorijat ovog mjesta koji obuhvata i mračno poglavlje tokom Prvog i Drugog svjetskog rata.

Iako je zvanično otvaranje hotela najavljeno za proljeće 2023, tokom dva mjeseca prošle godine, Mamulu je kroz organizovane ture i obilaske posjetilo oko 7.000 ljudi. Kako je tada rekao generalni menadžer hotela Henning A. Schaub, nakon predstavljanja destinacije domaćoj zajednici i uslugama, vraćaju se radovima na samoj konstrukciji. Tokom zime će, kako je naveo, u potpunosti završiti još neke radove u tvrđavi, a otvaranje objekta u punom kapacitetu i sa svim uslugama planirano je za proljeće.

(Foto: Flickr/Vlada Crne Gore)
Žičara Kotor - Lovćen

Kada je riječ o projektima iz oblasti turizma, ne govorimo samo o izgradnji hotela. Tako se na našoj listi investicija našao i projekat koji će definitivno dodati novu vrijednost turističkoj ponudi Crne Gore. Riječ je o žičari od Kotora do Lovćena, čija je izgradnja, nakon brojnih najava, konačno počela u julu prošle godine. Projekat realizujue konzorcijum Leitner - Žičara Kotor 1350, koji čine kompanije Leitiner i Novi Volovox.

Kako smo mogli vidjeti na snimku koji je objavljen krajem decembra, radovi na izgradnju žičare napreduju planiranom dinamikom. Gradilište je obišao i predsjednik Vlade Dritan Abazović, nakon čega je saopšteno da ćemo, sve su prilike, novom žičarom moći da se provozamo već ovog ljeta. Naime, otvaranje je planirano početkom ljetnje sezone, a svakako do 13. jula, kada Crna Gora obilježava Dan državnosti.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Business Art/Idejno rješenje/Printscreen)
Turističko naselje Šljivovica Kolašin

Kompanija Black Mountain Investments u Kolašinu planira gradnju turističkog naselja Šljivovica, koje će se sastojati od tri eko-etno sela. Površina lokacije na kojoj je predviđena gradnja turističkog naselja je 25.911 m2, dok je ukupna bruto građevinska površina naselja 3.457,5 m2. U okviru kompleksa gradiće se tipske planinske kuće, kao i centralni objekat sa recepcijom, kuhinjom i restoranom, te prostorima za rekreaciju i odmor korisnika turističkog naselja - teretana, sauna, igraonica i soba za bilijar.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Arhitektonski atelje/Idejno rješenje/Printscreen)
Wolf Condominium kompleks Kolašin

U maju prošle godine najavili smo izgradnju stambeno-poslovnog objekta sa kondo hotelom, kategorije četiri zvjezdice u Kolašinu. Riječ je o projektu koji realizuje kompanija BB Invest Gorup. Izgradnja kompleksa počela je na ljeto, a ugovor o upravljanju hotelom potpisan je sa kompanijom Casa Hospitality Management.

Kompleks će se prostirani na 13.000 m2, vrijednost investicije je 15 mil EUR, a rok za izgradnju je tri godine. Biće smješten na svega nekoliko minuta of centra grada i ski staza, u svom sastavu će imati hotel visoke kategorije sa 60 hotelskih jedinica, 64 stanova i turističkih apartmana, kao i poslovne prostore koji su u prodaji od prošlog mjeseca. U sklopu Wolf-a kupci i posjetioci će takođe imati pristup spa i wellness centru, teretani i bazenu, te hotelskom baru i ekskluzivnom restoranu jedinstvenog gastronomskog koncepta.

(Foto: Shutterstock/Lenar Musin)
Turističko naselje na Prokletijama

Još jedan projekat koji se našao na listi jeste izgradnja turističkog naselja na Prokletijama. Kako je najavljeno iz Vlade, naselje će se graditi u zahvatu Prostornog plana posebne namjene NP Prokletije, na teritoriji opštine Gusinje, za šta su izdati i urbanističko-tehnički uslovi. Kako je naznačeno, lokacija se nalazi u trećoj zoni zaštite Parka u kojoj se, u režimu održivog korišćenja, mogu razvijati naselja i prateća infrastruktura u mjeri u kojoj se ne izaziva narušavanje osnovnih vrijednosti područja.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Business Art/Idejno rješenje/Printscreen)
Sportsko-turistički kompleks sa depandansima uz samu obalu Tare u Kolašinu

Još jedna investicija najavljena je u Kolašinu. Naime, uz samu obalu rijeke Tare planirana je gradnja naselja sa 14 sportsko-turističkih depandansa. Izgradnja ovog kompleksa predviđena je na parceli površine 66.053, u zahvatu DUP-a Kolašin Centar.

Bruto građevinska površina objekata iznosi oko 64.279 m2, a predviđena spratnost depandansa je S+P+2+Pk. U depandansima će biti 818 smještajnih jedinica. Kao investitori ovog projekta navedene su kompanije Stablo, Beppler & Partners i Irlenia Investments.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/AIM Studio/Idejno rješenje/Printscreen)
Eko hotel Tara Retreat

Na obali rijeke Tare niče još jedan turistički objekat. Riječ je o eko hotelu Tara Retreat u Moračkom Trebaljevu, čiju gradnju planira kompanija Platinum Distribution. Projektom je predviđena gradnja tri objekta koji će biti povezani zajedničkim sadržajima i kao takvi činiti jednu cjelinu.

Kako je navedeno u idejnom rješenju, objekti A i B su projektovani kao jedna cjelina - sa zajedničkim ulazom i lobijem, dok objekat C ima zaseban ulaz sa recepcijom i objedinjuje šest zasebnih cjelina - vila, povezanih sa recepcijom. Kompleks će, između ostalog, imati i restoranski blok, te welness i spa blok sa zatvorenim bazenom.

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Rekonstrukcija TN Slovenska plaža

Hotelska grupacija Budvanska rivijera raspisala je početkom prošle godine tender za rekonstrukciju smještajnih kapaciteta u okviru turističkog naselja Slovenka plaža. U rkeonstrukciju vila Ruzmarin i Masline uloženo je više od 5 mil EUR.

Radovi su završeni početkom juna, kada su ove vile ponovo otvorene za turiste. Kako su tada saopštili iz kompanije, rekonstrukcijom je 187 smještajnih jedinica sa kategorije 3 zvjezdice podignuto na nivo od 4 zvjezdice po savremenim hotelskim standardima koji će ispuniti očekivanja i najzahtjevnijih gostiju.

(Foto: Printscreen/Idejno rešenje/A tim studio)
Hotel sa 4* Kolašin

Vraćamo se na sjever, tačnije u Kolašin, gdje Kips gradnja planira da gradi hotel sa četiri zvjezdice. Kapacitet hotela je 201 smještajna jedinica, pri čemu je 60% jedinica (ukupno 119) projektovano u vidu apartmana vrste junior suite i veće. Preostalih 40% jedinica (ukupno 83) prjektovane su kao jednokrevetne sobe. Osim smještajnih jedinica, objekat će imati i recepciju sa holom i barom, restoran, prostorije za održavanje, kao i garažu na 2.560 m2 sa 84 parking mjesta.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Business Art)
Hotel Marriott Kotor

Hotelski lanac Marriot stiže u Kotor gdje je u avgustu prošle godine počela gradnja luksuznog hotela sa 5*, koji će se prostiratni na 7.500 m2. Završetak radova očekuje se 2025. godine.

Osim gradnje hotelskog kompleksa, projektom je predviđeno i uređenje javnog hotelskog kupališta i izgradnja šetališta - lungo mare.

Podsjetimo, eKapija je gradnju kompleksa najavila 2021. godine, a kako je navedeno u idejnom rješenju, u hotel će imati ukupno 120 smještajnih jedinica - soba i apartmana, kongresnu salu, bazen, velnes i spa centar. Investiciju realizuje kompanija CG Hotel.


Predstavili smo 10 projekata iz oblasti turizma koje su izazvale najveću pažnju naših čitalaca. Kompletnu listu investicija možete pogledati OVDJE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.