NavMenu

Sheldon: Što prije riješiti političku krizu i smanjiti javni dug

Izvor: Mina Ponedjeljak, 23.01.2023. 08:37
Komentari
Podeli
Christopher Sheldon (Foto: YouTube.com/GIZ Bosnia and Herzegovina/Printscreen)Christopher Sheldon
Rješavanje institucionalne i političke krize i sprovođenje opreznih fiskalnih politika ključni su prioriteti koje Crna Gora mora da rješava u ovoj godini, ocijenio je u šef Kancelarije Svjetske banke (SB) za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, Christopher Sheldon (Kristofer Šeldon).

On je u intervjuu Vijestima kazao da Vlada treba da planira i smanji udio javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) prije nego što počne sa otplatom značajnog duga za obveznice, kako bi Crnoj Gori omogućila bolju poziciju za refinansiranje duga.

- Mada je u prošloj godini fiskalni učinak bio znatno bolji od planiranog, zabrinjavaju planirani srednjoročni fiskalni deficiti, posebno ako se imaju u vidu nepovoljni uslovi na finansijskim tržištima i potreba otplate tri krupne euroobveznice u periodu od 2025. do 2029. godine, počevši sa euroobveznicom u iznosu od 500 mil EUR u 2025 - naveo je Sheldon.

Kako je dodao, što bolja bude fiskalna pozicija Crne Gore do 2025. godine, to će niži biti trošak refinansiranja za sve građane.

SB prognozira da će rast crnogorske ekonomije u ovoj godini pasti na 3,4% kao posljedica usporavanja rasta privatne potrošnje, dok se u projekcijama ne pretpostavlja početak gradnje preostalih dionica auto-puta do 2025. godine, budući da je fiskalni prostor ograničen.

Sheldon je istakao da je teško ocijeniti tačan uticaj poreske reforme Evropa sad, s obzirom na višestruke šokove do kojih je došlo u istom periodu (rat u Ukrajini, rast inflacije, priliv državljana Rusije i Ukrajine u Crnu Goru koji podstiču potrošnju i otvaranje radnih mjesta, izražena politička neizvjesnost), uključujući tu i ograničenost podataka.


- Rast stvarno raspoloživog dohotka kroz reformu Evropa sad uveliko je ublažio krizu troškova života koju je uzrokovala ovogodišnja visoka inflacija, budući da je prosječna mjesečna neto zarada u prvih deset mjeseci realno porasla 19% - naglasio je Sheldon.

On je dodao da bilo kakve nove politike potrošnje u bližoj budućnosti, koje ne bi prošle jako pažljivu procjenu, uključujući tu i povećanje najniže zarade i/ ili penzija, ne bi pogodovale putanji smanjenja duga za koju Crna Gora mora da se opredijeli.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.