NavMenu

Crnoj Gori 30 mil EUR za prevazilaženje energetske krize - Za pomoć penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja 8,5 miliona

Izvor: eKapija Subota, 21.01.2023. 07:49
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Moerschy)
U sklopu paketa podrške za prevazilaženje energetske krize Evropska komisija je Crnoj Gori dodijelila 30 mil EUR, a informacija o ovoj pomoći usvojena je na jučerašnjoj sjednici Vlade.

Kako je saopšteno, u postupku stvaranja uslova za realizaciju podrške, Ministarstvo kapitalnih investicija je ostvarilo široki proces konsultacija sa svim elektro-energetskim subjektima i nadležnim institucijama i nakon sagledavanja dobre međunarodne prakse, definisana je okvirna struktura potrošnje dodijeljenih sredstava.

- Za pomoć penzionerima i korisnicima materijalnog obezbjeđenja koji su pogođeni inflacijom uslijed rasta cijene električne energije i energenata je opredijeljeno cca 8,5 mil EUR - naveli su iz Vlade.

Paketom jednokratne pomoći u iznosu od 150 eura biće obuhvaćeno 40.550 korisnika najniže penzije (6,08 mil EUR), 219 korisnika privremene nadoknade kod Fonda PIO (32.850 EUR) i 454 korisnika novčane naknade materijalnog obezbjeđenja boraca (68.100 EUR). Jednokratna pomoć u iznosu od 350 eura biće opredijeljena za 6.350 porodica koje koriste materijalno obezbjeđenje (ukupan iznos od 2,22 mil EUR)

Iz Vlade su pojasnili da će za unapređenje energetske efikasnosti biće usmjereno cca 13 mil EUR.

Pored ovih aktivnosti, kroz druge dostupne mehanizme obezbijeđena je i dodatna podrška EK za realizaciju tzv. mekih reformskih mjera energetskog tržišta, preliminarne procijenjene vrijednosti od oko cca 3 mil EUR bespovratnih sredstava.

- Ova komponenta uključuje aktivnosti koje su usmjerene na pripremu potrebnih analiza i studija, u cilju unapređenja poslovnog i investicionog ambijenta u sektoru energetike, uz podršku EBRD - pojasnili su iz Vlade.

U komunikaciji sa Delegacijom EU u Crnoj Gori i EK definisan je sistem indikatora za praćenje realizacije dodijeljenih sredstava prikazan u formi Mape puta, odnosno Akcionog plana, kojim se na raspolaganje stavlja 90% od ukupnog iznosa, što je 27 mil EUR, dok će se ostatak od 10%, tj. 3 mil EUR dodijeliti nakon što budu realizovani svi obuhvaćeni indikatori.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.