NavMenu

Delta City postao BIG Fashion, a kad stiže Lidl? - Investicije u oblasti ritejla koje su obilježile 2022. godinu

Izvor: eKapija Srijeda, 18.01.2023. 13:55
Komentari
Podeli
(Foto: Vlada Crne Gore/Printscreen)
Za razliku od susjedne Srbije, tržište trgovine i ritejla u Crnoj Gori nije toliko dinamično. Zato, kada se osvrnemo na investicije u ovoj oblasti tokom protekle godine, primijetićemo da lista nije dugačka. Međutim, i te kako je vrijedna.

Tako je godinu za nama obilježila informacija da je, kupovinom TC Delta City u Podgorici na crnogorsko tržište ušla čuvena izraelska kompanija BIG Shoping Centres. Takođe, postalo je izvjesno i da njemački Lidl konačno stiže u Crnu Goru. Potvrđeno je da stiže, a kad će - ne znamo.

Tržni centri odavno već nisu samo mjesto kupovine, već objekti koji nam pružaju kompletno iskustvo. To se najbolje pokazalo u vrijeme pandemije koronavirusa, kada je jedna od prvih mjera bila njihovo zatvaranje. Međutim, kada su ukinute restriktivne mjere, svi smo, uprkos strahu od zaraze, prvo pojurili u tržne centre. Danas o pandemiji malo ko govori, okupirani smo vijestima o ratu, političkoj nestabilnosti, ekonomskoj i energetskoj krizi. Inflacija koja raste iz mjeseca u mjesec progutala je povećanje zarada, a sve su prilike da nam ni ova godina neće biti mnogo bolja. U trgovinu ćemo, čini se, ići samo po ono osnovno, dok ćemo izloge samo razgledati.

Ali, da se vratimo na investicije.

Kao što smo pomenuli, tržište ritejla kod nas možda nije toliko dinamično, ali investicija je tokom 2022. godine bilo. Na tržište su stigli novi igrači, najavili nova iskustva za kupce, širenje poslovanja i nova radna mjesta.

Naime, kompanija BIG Shopping Centers, koja već godinama uspješno posluje u Srbiji i regionu, ušla je na crnogorsko tržište kupovinom tržnog centra Delta City, jednog od najvećih komercijalnih objekata na Balkanu, a svakako najvećeg i najpoznatijeg u Crnoj Gori. Kompanija je u ovu akviziciju uložila 95 mil EUR.

Nakon kupovine ovog šoping mola, kompanija je izrazila interesovanje i za razvoj projekata u Baru, Kotoru i Nikšiću, saopštio je u maju predsjednik Vlade Dritan Abazović. Kako je rekao, u planu je i otvaranje 1.000 radnih mjesta u naredne tri godine.

Već u julu, predsjednik odbora direktora kompanije BIG Shoping Centers Eitan Bar Zeev najavio je da planiraju otvaranje četiri ritejl parka, što bi im omogućilo zapošljavanje 2.000 ljudi.

Na zvaničnom preuzimanju tržnog centra Delta City u Podgorici i njegovom preimenovanju u BIG Fashion u spetembru prošle godine, mogli smo čuti da je ovo najveća izrelska investicija u Crnoj Gori, koja će nastaviti da raste. Tada je saopšteno i da je kompanija za period od šest mjeseci uložila preko 150 mil EUR u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori, te da je, pored Delte, postala vlasnik i tržnih centara City Mall i Capital Plaza.

(Foto: Herrndorff/shutterstock.com)
O ulasku trgovinskog lanca Lidl na crnogorsko tržište tokom protekle dvije godine govorili su svi - predstavnici centralne vlasti i opština, mediji... Samo su iz kompanije ostali tajanstveni.

- Lidl stalno istražuje mogućnost širenja i analizira uslove ulaska i potencijale kupaca na novim tržištima. Trenutno ne možemo da komentarišemo potencijalne ciljne zemlje, lokacije prodavnica ili datume otvaranja - kazali su iz Lidla za naš portal početkom prošle godine.

Vrlo brzo nakon toga stigla je informacija da je Lidl kupio zemljište u podgoričkom Siti kvartu za 3,7 mil EUR. Takođe, tadašnji ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je u februaru da su se sastali sa predstavnicima njemačke kompanije, te da su iz Lidla najavili otvaranje 20-ak objekata širom Crne Gore, zapošljavanje oko 1.000 ljudi, te otvaranje logističkog centra u Podgorici.

Iz Agencije za investicije Crne Gore kazali su da je otvaranje prvih marketa planirano za ovu, 2023. godinu, da će biti zastupljeni u svim većim gradovima, a da će u nekim biti i više objekata.

U međuvremenu, kompanija MMS Property Solutions, koja je u međuvremenu preimenovana u Lidl Crna Gora, kupila je još jednu parcelu u Podgorici za više od 10 mil EUR.

Sa predstavnicima Lidla sastao se i premijer Dritan Abazović, međutim, ni tada od njih nismo uspjeli da saznamo konkretnije planove kompanije za crnogorsko tržište. Ipak, da definitivno dolaze u Crnu Goru potvrdio je njemački ambasador Peter Felten.

- Znam da je Lidl jako izdržljiv i saznao sam da imaju namjeru da dođu, Lidl dolazi u Crnu Goru - poručio je Felten krajem novembra prošle godine.

(Foto: Ribnica commerce)
Prošle godine najavili smo i otvaranje tržnog centra Rondo u Ulcinju. Investiciju realizuje kompanija Ribnica commerce, a prostiraće se na više od 2.000 m2. Investiciju realizuje kompanija Ribnica commerce, a prostiraće se na više od 2.000 m2.

Ovo je, kako su kazali investitori, prvi tržni centar koji ima i hotelski sadržaj, pa su prizemlje i prvi sprat namijenjeni kupovini, dok su preostale etaže pretvorene u apart hotel koji nosi isti naziv kao i tržni centar - Rondo.


Našu listu investicija iz oblasti trgovinskih centara možete pogledati OVDJE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar-Ulcinj preko 2 mil EUR

Uprava za saobraćaj ponovo je raspisala tendere za sanaciju dva mosta na magistralnom putu Bar - Ulcinj. Vrijednost radova za rekonstrukciju mosta Kruče zadržala se na 1,44 mil EUR sa uračunatim PDV-om. Most Kruče nalazi se na magistralnom putu Bar - Ulcinj, na km 16+200. Kako se može vidjeti u glavnom projektu sanacije, za čiju izradu je bio zadužen Projectman iz Podgorice, nakon analize mogućih rešenja sanacije mosta Kruče, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.