NavMenu

Regionalni reciklažni centar u Podgorici prerađuje sve veće količine otpada

Izvor: eKapija Utorak, 17.01.2023. 15:20
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: franz12/shutterstock.com)Ilustracija
Regionalni reciklažni centar u sklopu gradskog preduzeća Deponija Podgorica, tokom proteklih godina zabilježio je dobre rezultate. U pogonu za reciklažu čvrstog komunalnog otpada procenat izvatka reciklabilnih materijala je iznosio 5,36% ukupno tretiranog komunalnog otpada, što je znatno više u odnosu na prethodni period.

Tokom 2021. godine taj procenat iznosio je 4.55%, a tokom 2020.godine 3.39%. U skladu sa tim, procenat izvatka materijala odrazio se i na ukupnu količinu izdvojenih reciklabilnih materijala tako da je tokom 2022. godinu izdvojeno 587.17 t. Ovo je za preko 50 t više nego tokom 2021. godine ili za čak 110 t više nego u 2020. godini.

Podsjećamo, Regionalni reciklažni centar u sklopu gradskog preduzeća Deponija izgrađen je kao najsavremeniji sistem predtretmana komunalnog otpada i odvajanja sekundarnih sirovina, a zvanično je pušten u rad 2010. godine. Zahvaljujući izgradnji ovog postrojenja unaprijeđen je nivo zaštite životne sredine.

U Regionalno reciklažnom centru doprema se neselektirani komunalni otpad te uprkos postavljanju velikog broja kontejnera za "mokru" i "suvu" frakciju nemamo značajnijeg efekta zbog još nedovoljne svijesti građana o važnosti selektiranja otpada.

Najveći napredak i rast Reciklažni centar bilježi kada je u pitanju izvadak aluminijumskih limenki, od 1,8 t u 2019. godini na 9 t u 2022.godini. Osim toga, tokom prošle godine izdvojena je i rekordna količina kartona u iznosu od 283,1 t. Takođe, kada je riječ o procesu izdvajanja PET ambalaže imamo pozitivan trend rasta, te je izdvojena količina od 70. 3 t.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Raspisan pretkvalifikacioni tender za izgradnju dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je pretkvalifikacioni poziv za dionicu auto-puta od Mateševa do Andrijevice. Raspisivanje ovog tendera ranije danas najavili su i predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od kredita, odnosno donacije kojom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.