Izvor: eKapija | Utorak, 17.01.2023.| 11:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ulcinj dobija sportski kompleks sa gradskim stadionom i terenima - Raspisan međunarodni konkurs za idejno rješenje, nagradni fond 40.000 EUR

Lokacija na kojoj je predviđena gradnja stadiona
Lokacija na kojoj je predviđena gradnja stadiona (Foto: Opština Ulcinj/Konkursna dokumentacija)
Opština Ulcinj raspisala je konkurs za iradu idejnog arhitektonskog rješenja sportskog kompleksa novog gradskog stadiona na početku ulcinjske Velike plaže, na osnovu parametara i preporuka preciziranih konkursnim zadatkom.

- Od konkursnog rada se očekuje da predloži funkcionalno i prepoznatljivo rješenje koje će biti osnov za izradu tehničke dokumentacije za realizaciju ovog projekta. Konkurs za idejno arhitektonsko rješenje je međunarodni, opšti, jednostepeni i anonimni - stoji u pozivu.

Nagradni fond iznosi 40.000 EUR sa uračunatim porezima, od čega je za prvu nagradu predviđeno 20.000 EUR, za drugu 12.000, a za treću 8.000 EUR. Navedene nagrade su u neto iznosu.

Rok za predaju radova je 16. mart.

Pravo učešća na konkursu imaju sva fizička i pravna lica koja ispunjavaju uslove definisane konkursom i projektnim zadatkom. Na konkursu mogu učestvovati osobe koje imaju prebivalište, odnosno sjedište na teritoriji Crne Gore, kao i oni sa sjedištem, odnosno prebivalištem na teritoriji druge države.

Obavezni uslovi za učešće na konkursu su:

• konkursni rad mora sadržati sve grafičke i tekstualne elemente, kao i ostale podatke tražene raspisom konkursa;

• konkursni rad mora biti dostavljen u predviđenom roku i na način utvrđen raspisom konkursa.

Svaki od učesnika/ca, pojedinac ili grupa, ima pravo učešća na ovom konkursu samo sa jednim radom.

Ostale uslove konkursa možete vidjeti OVDJE.

Projektni zadatak

Lokacija na kojoj je planirana gradnja novog gradskog stadiona nalazi se na početku ulcinjske Velike plaže i sastoji se iz dvije urbanističke parcele (UP 14 i UP 15) i putnog pojasa između njih, ukupne površine 77.385 m2. Sjeverni dio lokacije trenutno je neuređen, dok se na južnom dijelu nalazi privremeni sportski kompleks oivičen šumom.

Konkursom je potrebno razraditi objekat novog gradskog stadiona sa pomoćnim terenom, pratećim sadržajima i pješačkim, kolskim i zelenim površinama na UP 15. Potrebno je sačuvati zeleni pojas na sjevernom dijelu parcele. Takođe, konkursom je obuhvaće i plan parternog i pejzažnog uređenja UP 14 koji uključuje terene, staze i igrališta , uz zaštitu i integraciju postojeće šume.

Površina UP 14 je 34.753 m2 i na njoj treba organizovati više otvorenih terena za različite sportove (basket, tenis, odbojka, mini golf itd.), rekreativnih biciklističkih staza, skejt staza, zatim staza ja zahanje i slično.

- Planski dokument na ovoj UP ne predviđa izgradnju objekata, već je moguća realizacija manjih privremenih objekata ili kioska - kafe, ostava za opremu, toaleta, punktova za obezbjeđenje i slično - pojašnjeno je

Projektom je potrebno zaržati postojeći šumski pojas, a moguće su intervencije u vidu staza, parkovskog mobilijara, dječjih igrališta, zip-line ili drugih sadržaja na tlu ili iznad nivoa tla.

Na UP 15, čija je površina 39.466 m2, potrebno je projektovati stadion druge kategorije po pravilniku UEFA, sa dvije tribine ukupnog kapaciteta od 2.500 do 3.000 gledalaca, od čega najmanje 50 u posebnoj VIP loži, 20 u centralno postavljenoj loži za novinare, kao i najmanje 5% u odovojenom području za gsotujuće navijače na istočnoj tribini.

- Na tribinama je potrebno smjestiti i platformu glavne kamere, tri komentatorske pozicije i kontrolnu sobu sa pogledom na cijeli stadion - stoji u projektnom zadatku.

Stadion mora imati i dvije svlačionice za igrače + caoach room, svlačionicu za sudije, prostoriju za delegate, te prostorije za doping kontrolu i prvu pomoć. Mora imati i prostorjiu za rad medija, TV studio i prostoriju za konferencije za štampu.

Kada je riječ o prostorima za gledaoce, potrebno je projektovati VIP lounge sa VIP pristupom loži, muške i ženske toalete, toalete za osobe sa invaliditetom, ketering punktove i ambulantu za gledaoce. Potrebno je obezbijediti i poseban pristup, izlazne pravce i sjedišta za gledaoce sa invaliditetom i njeihove pratioce.

Mora imati i prostorije za opremu za održavanje, tehničke i rezervne rostorije, garažu za vozila za održavanje terena, te kancelarije kluba i poslovne prostore.

Takođe, potrebno je projektovati pomoćni teren sa dimenzijom igrališta 100x64, sa montažnom tribinom za 200 gledalaca, te sistemom rasvjete sa autonomnim napajanjem, kao i objekat uz pomoćni teren (svlačionice, ambulanta, sanitarne, pomoćne i tehničke prostorije) od oko 300 m2.

Potrebno je obezbijediti i parkirališta ili nadzemne garaže prema standardu 18 pm na 100 gledalaca. Kako je pojašnjeno u UT uslovima, pošto nije dozvoljena izgradnja podrumskih i suterenskih etaža, potrebna parking mjesta moguće je obezbijediti na parteru, unutar objekta ili u okviru zasebnog objekta - nadzemne garaže koja može biti montažnog karaktera.

- U slučaju gradnje nadzemne garaže, treba voditi računa da one moraju biti montažno-demontažnog karaktera, konstruktivnosg sistema urađenog u čeliku, mogu imati najmanje dvije nadzemne etaže ili četiri poluniova, pri čemu se krov druge etaže može koristiti za parkiranje - stoji u dokumentu.

Uz sam stadion treba predvidjeti i pješačke platoe dovoljne širine za evakuaciju gledalaca, zatim parking za dva autobusa i 10 vozila za igrače i službena lica, parking za 50 vozila za VIP goste, plato površine 400 m2 za reportažna vozila na istoj strani na kojoj je platforma za glavnu kameru, parking za vatrogasno i vozilo hitne pomoći (obavezno je obezbijediti ulaz ovih vozila direktno sa ulice na teren), te parking za bicikla.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE