NavMenu

Prof. Igor Tomašević osmislio savremenu metodu za određivanje kvaliteta hrane - Za softver se odmah zainteresovali i Nemci

Izvor: Telegraf biznis Ponedjeljak, 16.01.2023. 16:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Khakimullin Aleksandr/shutterstock.com)Ilustracija
U utorak 17. januara na Agronomskom fakultetu u Čačku biće otvorena laboratorija koja će se baviti senzorskom ocenom prehrambenih proizvoda, pre svega mesa, zahvaljujući saradnji eminetnih stručnjaka iz ove oblasti sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Agronomskog fakulteta u Čačku.

Savremenu metodu određivanja kvaliteta hrane, kompjuterski vizuelni sistem pre tri godine samostalno je razvio i stavio u pogon Igor Tomašević, profesor Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda dokazujući da je mnogo bolja i od tradicionalne metode.

Kada je svoju tehnologiju predstavio na Svjetskom kongresu tehnologije mesa u Njemačkoj, Njemci su brže bolje potrčali kako bi srpski izum otkupili, tako da je Njemački institut za prehrambenu tehnologiju među prvima prepoznao značaj ove metode u prehrambenoj industriji.

- Metoda je priznata svuda u svijetu, pa i u Evropi, a siguran sam da ono što valja Njemcima, valjaće i nama. Ono što je suštinski važno jeste da se bavimo i svim aspektima kvaliteta i bezbjednosti hrane, prije svega mesa i mlijeka. Prehrambena industrija doživljava pravu revoluciju digitalne prirode jer se prelazi na klaud, internet. Brze informacije su značajne jer istog trenutka kada dobijete rezultate vaših analiza u pogledu kvaliteta mesa i mlijeka, vi ih za manje od pet sekundi prosleđujete dalje - izjavio je Tomašević.

Primjena istraživanja profesora Tomaševića bazirana je na poboljšanju nutritivnih kvaliteta proizvoda od mesa i pošto je boja jedna od najvažnijih segmenata u prihvatanju takvih proizvoda, tim je počeo da radi na obrađivanju rezultata na fermentisanim kobasicama, čajni, kulenu, sremskoj kobasici.

- Na ovaj način mi smo u prilici da popravimo nutritivni kvalitet hrane. Ne postoji definicija, ali to je hrana koja neće da izazove hronična i akutna oboljenja, a i ima mogućnost izlječenja. Ja sam se time bavio 7, 8 godina nakon doktoriranja - kaže Slaviša Stajić, vanredni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Prezentacija jednog ovakvog istraživanja koje podrazumijeva da digitalizacija nije zaobišla ni prehrambenu industriju od izuzetnog je značaja za Agronomski fakultet u Čačku.

- Mi već imamo privrednike koji imaju interes da svoj proizvod na svetskom tržištu predstave u najljepšem svjetlu. Kada dođe kupac, vi pored fotografije šaljete senzorsku ocjenu koja garantuje kvalitet. Bićemo akreditovana laboratorija, a studenti će biti obučavani u ovom sektoru tako da je ovo još jedan korak dalje da zajedništvom postižemo rezultate sa privredom - kaže Vladimir Kurćubić, prodekan za nastavu i nauku.

Senzorskom analizom određuju se sve one osobine namirnica (izgled, boja, ukus, konzistencija i dr.) koje se, uglavnom, ne mogu odrediti nekim drugim, objektivnim postupcima.

Agronomski fakultet je ekspresno kao svoju 16-u laboratoriju osnovao i opremio Laboratoriju za senzorsku ocjenu hrane, po svjetskim standardima, i na čijoj akreditaciji se radi.

Laboratorija je od polovine jula do polovine decembra 2022. godine postala potpuno funkcionalna za obučavanje studenata, naučno-istraživački rad i pružanje usluga partnerima i klijentima iz privrede.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.07.2024.  |  Saobraćaj, Finansije, Turizam, sport, kultura

Morsko dobro u Tivtu prihodovalo milion, a uložilo 100.000 EUR

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom prošle godine u obalu Tivta uložilo ukupno 111.136 eura, što je skoro devet puta manje novca nego što je to državno preduzeće tokom 2023. prihodovalo samo od izdavanja u zakup djelova tivatske obale i akvatorijuma raznim svojim poslovnim partnerima. To preduzeće je lani iz Tivta, kako je navedeno u izvještaju o poslovanju za 2023. godinu, od zakupaca mora i obale u Tivtu prihodovalo ukupno

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.