NavMenu

Oksfam: Povećati poreze ultrabogatima

Izvor: 021.rs/Fonet Ponedjeljak, 16.01.2023. 13:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/B_Me)Ilustracija
Nevladina organizacija Oxfam povodom otvaranja Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, pozvala je svjetske lidere da značajno povećaju poreze ultrabogatima.

- Svaki milijarder je neuspjeh javne politike - naglašava u svom izvještaju Oksfam, ističući da je "ekonomska nejednakost dostigla krajnji i opasan nivo".

Najbogatijih 1% ljudi na Zemlji ostvarilo je skoro dvije trećine novog bogatstva stvorenog od početka pandemije, navodi Oksfam u izvještaju objavljenom na dan otvaranja Svjetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu.

Grupa Oksfam je predložila povećanje poreza na prihod milijardera, piše Vašington post.

Oksfam ističe da su najbogatiji na svijetu "apsorbovali veći dio globalnog bogatstva tokom pandemije i tokom protekle decenije, dok se globalno siromaštvo povećalo prvi put u 25 godina".

U izvještaju pod nazivom "Opstanak najbogatijih" naglašeno je da se planeta suočava sa "polikrizom" klimatskih promjena, tereta troškova života, široko rasprostranjene gladi i neviđenog pada ljudskog razvoja, a Oksfam poziva svjetske lidere koji će se okupiti u poznatom švajcarskom skijalištu da značajno povećaju poreze ultrabogatima.

Zahvaljujući naglom rastu cijena na berzi, bogati su u poslednjoj deceniji postali još bogatiji: na 100 USD stvorenog bogatstva, 54,4 USD završila su u džepovima 1% najbogatijih pojedinaca, a 70 centi je otišlo 50% siromašnih, ukazuje u izvještaju ta nevladina organizacija.

Imovina milijardera se udvostručila, a njihov broj raste, tvrdi dalje Oksfam, čija je izvršna direktorka Gabrijela Buše pozvana na forum.

- Krajnja koncentracija bogatstva potkopava privredni rast, korumpira političare i medije, nagriza demokratiju i produbljuje nejednakost - konstatovano je u izvještaju.

Oksfam upozorava i da je nejednakost postala "egzistencijalna prijetnja našim društvima" i da paralizuje sposobnost društava da zaustave siromašenje.

Nejednakost preti budućnosti planete, naglašava se u izvještaju "Opstanak najbogatijih".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Olakšica za vozače: Uz elektronsku naplatu putarine, uskoro bez zadržavanja na putevima u Srbiji

Vozačima u Crnoj Gori, uskoro će biti dostupna mogućnost da sa sopstvenim tag uređajem elektronski plaćaju putarinu kako u Crnoj Gori tako i na cestama u Srbiji, što će značiti manje zadržavanje i brži protok saobraćaja. Kako za portal Kolektiv me objašnjava Ana Palibrk iz preduzeća Monteput, riječ je platfortmi Toll for all (T4A) – Putarina za sve, koja podrazumijeva da se sa jedinstvenim tag uređajem može putovati kroz više

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.