NavMenu

Kako riješiti problem jednokratnih posuda za hranu - Startap Junee ima rješenje

Izvor: eKapija Subota, 14.01.2023. 08:19
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Unsplash/Ella Olsson)Ilustracija
Jednokratna pakovanja za hranu veliki su problem današnjeg svijeta, a startap Junee na putu je da reši bar dio tog problema. Pozajmi-jedi-vrati-ponovi slogan je startapa čija je misija da sačuva 25 miliona jednokratnih posuda sa deponija do 2025. godine.

Startap sarađuje sa kafeima, kantinama u kancelarijama, a posude mogu iznajmiti i organizatori raznih događaja gdje se postavljaju kante za odlaganje iskorišćenih činija, tanjira i čaša koje onda Junee preuzima, čisti i vraća.

Proces pranja traje samo 150 sekundi u sudomašini. Tokom 8 sati, sudomašina može da opere 3.400 malih kutija i za taj posao koristi 41 litar vode, 480 ml sjaja i 240 ml deterdženta. Transport do krajnjih korisnika obavlja se uglavnom električnim vozilima.

Životni vijek jedne činije je 200 upotreba, a uticaj po upotrebi je između 2,7g CO2 i 3,8g CO2, dok jednokratne činije imaju znatno veći (46g CO2 – 517g CO2), navode u ovom startapu. To znači da svaka Junee činija tokom upotrebe čuva 37 kilograma CO2 što je, kako kažu, količina koja se emituje punjenjem mobilnog telefona 4.500 puta. Ove činije su, naglašavaju, bolje i od kompostabilnih pakovanja jer emituju 50 puta manje CO2. Na kraju životnog vijeka, činije se recikliraju.

Do sada su već radili sa različitim firmama čije su kantine transformisali, a sarađuju i sa vodećom ketering firmom u Velikoj Britaniji koja snabdijeva filmske i TV ekipe na terenu.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.