NavMenu

Indijska Sona Comstar kupuje udeo u srpskoj tehnološkoj firmi Novelic za 40,5 mil EUR

Izvor: Danas Srijeda, 11.01.2023. 16:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)Ilustracija
Indijski proizvođač elektronike za automobilsku industriju Sona Komstar (Sona Comstar) objavila je da je napravljen sporazum o preuzimanju 54% srpske i beogradske tehnološke firme Novelic za 40,5 mil EUR.

Novelic je startap koji razvija napredne sisteme za asistenciju vozačima (Advanced Driver Assistance Systems - ADAS) i radarske platforme.

Industrija ADAS senzora u autoindustriji je brzorastuće tržište koje se procjenjuje na 43 mlrd USD do 2030. godine.

Novelic je osnovan 2012. godine od strane Darka Tasovca, Veljka Mihajlovića i Veselina Brankovića, a ovim sporazumom kompanija je vrednovana na 65 mil EUR. Oni će nastaviti da vode kompaniju.

- Sa ovom akvizicijom našoj tehnološkoj ponudi dodali smo tržišnog lidera u unutarkabinskoj radarsko-senzorskoj tehnologiji. Rastuća automatizacija i autonomija automobila je nova tehnološka revolucija u industriji - ocijenio je direktor Sona Comstar Vivek Vikram Sing.

Jedan od osnivača i izvršni tehnološki direktor Veljko Mihajlović rekao je da je oduševljen što je strateški partner za prelazak u novu fazu rasta kompanija Sona "koja dijeli istu posvećenost inovacijama i tehnologiji i koja će podržati rast našeg biznisa".

Kako se navodi u izjavi iz indijske kompanije, Novelic je jedna od rijetkih profitabilnih kompanija u ovom sektoru i od svog nastanka bili su plusu svake godine.

Prihod Novelica u 2022. godini iznosio je 9,3 mil EUR.

Ova srpska tehnološka firma zapošljava više od 120 inženjera.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.