NavMenu

Svjetska banka upozorila da je globalna ekonomija u opasnosti od recesije

Izvor: Beta Srijeda, 11.01.2023. 08:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)Ilustracija
Svjetska ekonomija bi mogla da se, vođena sporijim ekonomskim rastom u SAD, Evropi i Kini, "opasno približi" recesiji, upozorila je Svjetska banka u svom godišnjem izvještaju u kome je prepolovila svoju prognozu globalnog rasta na 1,7% sa prethodne prognoze od 3%.

Ukoliko se ta prognoza ispostavila tačnom, bila bi to treći naslabiji godišnji rast u toku tri decenije, posle dubokih recesija koje su bile rezultat globalne finansijske krize 2008. i pandemije 2020. godine.

Iako bi SAD ove godine mogle da izbjegnu recesiju, Svjetska banka predviđa da će američka ekonomija ostvariti rast od 0,5% i da će slab rast na globalnom novou vjerovatno predstavljati još jednu prepreku za američke kompanije i potrošače, pored visokih cijena i većih kamata.

Na SAD bi takođe mogli da utiču poremećaji u lancu snabdijevanja ako nastavi da raste broj novih infekcija korona virusom ili se rat u Ukrajini pogorša.

Evropa, koja je dugo bila veliki izvoznik u Kinu, vjerovatno će osjetiti slabljenje kineske ekonomije.

U saopštenju Svjetske banke se navodi da će rastuće kamatne stope u razvijenim ekonomijama poput SAD i država u Evropi privući investicioni kapital iz siromašnijih zemalja koji bi mogao da utiče na domaće investicije. Istovremeno će te visoke kamatne stope usporiti rast u razvijenim država tokom perida visokih cijena zbog rata u Ukrajini.

Uticaj globalnog pada posebno bi uticao na siromašnije države u oblastima kao što je Saharska Afrika, gdje Svjetska banka predviđa da će prihod po glavi stanovnika porasti za samo 1,2% u 2023. i 2024. godini. To bi bio tako mali rast da bi stope siromaštva mogle da porastu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.