NavMenu

Radovi na golf terenima u Luštici Bay blokirani zbog problema s vodom - U kompleksu se grade novi sadržaji, u planu i prvi podvodni vojni muzej

Izvor: Vijesti Četvrtak, 05.01.2023. 07:56
Komentari
Podeli
(Foto: Unsplash/Nikola Vu)
Iako je do sada u izgradnju golf terena na Luštici uložila oko 5 mil EUR, kompanija Luštica Development je blokirana u daljoj realizaciji te investicije dok se na dugoročan način ne riješi pitanje snabdijevanja vodom za zalivanje travnatih površina prvog pravog šampionskog golf igrališta sa 18 rupa u Crnoj Gori.

To je za Vijesti kazala projekt koordinatorka i menadžerka za korporativne relacije u kompaniji Luštica Development Maša Radulović.

- Najefikasniji način za rješavanje tog problema je korišćenje prečišćene otpadne vode iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) za opštine Tivat i Kotor koje se nalazi u Krtolima, a o čemu smo mi bili na pragu da zaključimo ugovor sa firmom PPOV i Opštinom Tivat. Međutim, PPOV sa svojim efluentom (prečišćenom otpadnom vodom koja izlazi iz postrojenja) trenutno ne može da zadovolji tražene parametre u smislu količine soli koju taj efluent sadrži, odnosno njegov salinitet je veći nego što je to prihvatljivo za korišćenje te vode za zalivanje golf terena. Stoga smo predložili da nam se omogući korišćenje određenih količina pitke vode iz vodovodnog sistema Opštine Tivat sa kojom bismo, "razblaživali" količinu soli u efluentu iz PPOV i dovodili ga na propisane standarde, kao i mogućnost da iz gradskog vodovodnog sistema dobijamo vodu za irigaciju golf terena u vanrendnim okolnostima kada PPOV iz bilo kojih tehničkih razloga ne može da nam isporuči potrebne količine efluenta - navela je Radulovićeva.

Ona je dodala da zasada njihov predlog nije prihvatila Opštine Tivat, iako su u kompaniji uvjereni da ne postoji nikakva opasnost da bi zbog njihovih potreba za irigacijom golf terena, bilo kada i u bilo kojim okolnostima, moglo da bude ugroženo vodosnabdijevanje građana Tivta.

Radulovićeva je kazala da je Luštica Development izgradila skoro svu potrebnu irigacionu mrežu na budućem golf igralištu koje će se prostirati na 1,1 milon kvadratnih metara, izgrađeno je manje vještačko jezero kapaciteta 33.000kubika, a gradi se još jedno jezero kapaciteta 27.000 kubika koje će služiti kao dodatna rezerva vode za ublažavanje saliniteta efluenta iz PPOV-a i direktno navodnjavanje trave oko 18 rupa na golf igralištu. Ipak, do konačnog rješavanja glavnog pitanja, a to je postizanje dugoročnog sporazuma o vodosnabdijevanju sa opštinom i državom, kompanija ne može da nastavi ovu za nju i cijeli crnogorski turizam, značajnu investiciji.

- Plan je bio da se 2022. godine završi prva faza - tzv. driving range poligon za vježbanje i par rupa golf terena, ali se to bez riješenog vodosnabdijevanja ne može desiti. Zbog toga imamo velike gubitke jer smo već potrošili oko pet miliona eura u do sada izvedene radove na golf igralištu, plaćamo izvođače, konsultante i planere koji ne dolaze u poziciju da završavaju posao za koji smo ih angažovali i svi zajedno, gubimo i vrijeme i novac, a Crna Gora kasni u dobijanju ponude koja će značajno unaprijediti njenu turističku ponudu i privući visokoplatežnu klijentelu da ovdje dolazi i u mjesecima van glavne sezone - ističe sagovornica Vijesti.

Ona je pojasnila da i kad bi se pitanje vodosnabdijevanja riješilo sjutra, već se zakasnilo da "driving range" i prve rupe novog golf terena budu spremne za 2023. godinu, jer se proces i tajming uzgoja i sadnje specijalne trave kojom se prekrivaju površine na igralištu, mora strogo poštovati i ona se ne može presađivati na teren uvijek, nego samo u određeno doba godine.

- Zbog svega toga nam je bitno da budemo u prilici da lokalnoj upravi Tivta argumentovano objasnimo sve aspekte ovog problema, da im argumentovano pojasnimo zbog čega ne postoji nikakva opasnost da u bilo kojim okolnostima, grad Tivat i njegovi građani ubuduće imaju problema u vodosnabdijevanju zbog irigacije našeg golf terena. To se jednostavno, ne može desiti - istakla je Radulović, dodajući da je kompanija spremna da dodatne količine pitke vode koje možda bude morala preuzimati iz Regionalnog vodovoda plaća po istoj cijeni po kojoj vodu iz tog sistema uzima lokalno preduzeće Vodovod i kanalizacija Tivat.

Radulovićeva je naglasila da kada završe golf teren, ne samo kompleks Luštica Bay već i čitava Crna Gora dobiće sasvim novu ponudu koja će presudno uticati na dalji ubrzani razvoj turizma i privlačenje visokoplatežne klijentele iz cijelog svijeta koja će ovdje dolaziti tokom čitave godine, a ne samo u nekoliko mjeseci glavne sezone.


Do sada uloženo 370 miliona

Od početka realizacije projekta izgradnje čitavog jednog novog turističkog grada na oko sedam miliona kvadrata iznajmljenog državnog zemljišta 2013. godine do danas završeno oko 10% sadržaja planiranih na prvoj fazi Luštica Baya koja se prostire na oko 4,5 miliona kvadrata. Naselje Marina Village na obali zaliva Trašte oko prve od dvije marine planirane u Luštici bay je skoro potpuno završeno, a najkrupniji novi objekat koji u njemu treba da se izgradi u naredne dvije do tri godine je drugi po redu Marina hotel, nakon prvog velikog hotela - The Chedi Luštica Bay.

- Do sada je u realizaciju projekta Luštica bay uloženo 370 mil EUR. Izgrađena je prva od dvije marine kapaciteta 115 vezova, hotel ranga pet zvjezdica sa 110 smještajnih jedinica, 380 rezidencijalnih jedinica u vilama, gradskim kućama i apratmanima, velnes i SPA centar, niz restorana, trgovina i drugih raznovrsnih uslužnih sadržaja, promenada uz more u dužini od 1,8 kilometara, dječja igrališta, teretana na otvorenom, sportski kompleks sa dva teniska i dva terena za padel, te košarkaškim, odbojkaškim i multifunkcionalnim igralištem, odnosno boćalištem, ambulanta, apoteka, vatrogasna služba... - navela je Radulovićeva.

Intenzivno se razvija i naselje Centrale na prostoru nekadašnje kasarne u Radovićima, dok uskoro treba da počne i razvoj novog dijela kompleksa Beach Village, jugoistočno od Marina naselja, prema uvali Pržna.

U kompaniji Luštica Development trenutno radi 260 zaposlenih, dok ih u hotelu The Chedi ima još oko 200 u glavnoj sezoni. Izvođači i podizvođači angažovani na gradnji kompleksa, sa aktuelnim tempom radova, zapošljavaju još dodatnih oko 200 ljudi.

Naselje Centrale treba da postane fokalna tačka cijelog kompleksa Luštica Bay u kome će žitelji i posjetioci ostalih djelova novog turističkog grada imati na raspolaganju i većinu centralnih djelatnosti i usluga koje ima svaki grad - od policije, pošte, banaka, vatrogasaca, medicinske njege .... Tako je Luštica Development već ovdje uspostavio svoju internu vatrogasno-spasilačku službu koja ima deset pripadnika, te je opremljen sa potpuno novim malim i većim navalnim protivpožarnim vozilom, kao i sa tzv. pratećim vozilom - autocisternom. Kupljen je i savremeni reanomobil za u međuvremenu uspostavljenu internu službu Hitne medicinske pomoći u kojoj su zaposlena dva ljekara i četiri medicinske sestre. Na njihovu pomoć i intervencije mogu da računaju stanovnici Luštice Bay i lokalno stanovništvo u Radovićima i ovom dijelu Krtola.

Kompleks sportskih terena

- U naselju Centrale je već izgrađen i čitav kompleks novih sportskih terena tako da želimo da na njima, osim naših stanovnika i klijenata, vidimo i lokalno stanovništvo i tivatske i sportske klubove iz Krtola. Luštica Bay nije i ne želi da buda izolovani rizort, već da živi i funkicioniše uz najbolju i najdirektniju komunikaciju i saradnju sa okruženjem i lokalnom zajednicom jer je upravo lokalno stanovništvo i dobar odnos sa njim nešto što je svojevrsni garant i "osiguranje" uspješnosti ovakvih velikih projekata - pojašnjava Radulović.

Ona je dodala da kompanija i dalje sprovodi CSR program direktne finansijske podrške lokalnoj zajednici koji je vrijedan 150.000 eura godišnje.Taj program realizuje se u saradnji sa mjesnom zajednicom Krtoli i Opštinom Tivat i preko njega se finansiraju raznovrsni projekti unapređenja lokalne infrastrukture, javnih objekata, podrške kulturi, sportu i raznim drugim društvenim aktivnostima.

Iz kompanije su kazali da na neke njihove poslovne odluke utiču i promjene koje se dešavaju u samom crnogorskom zakonodavno-fiskalnom ambijentu. Tako je odluka Vlade da ukine mogućnost snabdijevanja stranih jahti bescarinskim gorivom, uticala na odustajanje od prvobitne namjere da se na rtu Tri Krsta u sklopu tamošnjeg budućeg pomorskog graničnog prelaza za dvije marine Luštice Bay, sagradi i velika stanica za snabdijevanje jahti gorivom. Pomorski granični prelaz će se graditi, ali sa manjim kapacitetima prateće pumpne stanice, dovoljnim da pokriju interne potrebe plovila koja borave u ovdašnje dvije marine.


Planiraju izgradnju prvog vojnog muzeja pod vodom

Luštica Development radi i na realizaciji još jednog, za crnogorske prilike premijernog poduhvata - pravljenje prvog vojno-pomorskog muzeja pod vodom na ovim prostorima.

Intencija je da se na dnu zaliva Trašte, na pozicijama van glavnih plovnih puteva, potopi nekoliko starih ratnih brodova koji će ubuduće, ovdje služiti kao ronilačka atrakcija.

Radulovićeva je objasnila da je to nešto što se već duže vrijeme, praktikuje u svijetu gdje neke države poput SAD imaju posebne programe pravljenja vještačkih grebana potapanjem starih ratnih brodova koji su prethodno očišćeni od svih za prirodu štetnih materija poput nafte i ulja, azbesta, PCB-a i ostalog.

- Takvi brodovi, potopljeni na dno mora na dubinama koje su dostupne rekreativnim roniocima za ronjenje bez korišćenja gasnih mješavina i druge specijalne opreme, služe kao atrakcija za ronilački turizma, a ujedno su i novo stanište brojnim biljnim i životinjskim vrstama, tako da na tim olupinama morski život bukvalno buja. Nešto slično željeli bismo da napravimo u zalivu Trašte gdje je morsko dno većinom pjeskovito i muljevito, bez izraženih grebena i brakova koji privlače razne vrste riba, rakova i drugih organizama. Na taj način, poštujući najstrože ekološke standarde, napravili bismo dodatnu atrakciju koja bi privlačila turiste - ronioce, kao i morsku floru i faunu koja bi na potopljenim brodovima dobila novo stanište - objašnjavaju u menadžmentu Luštice Development.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.