NavMenu

Na ulicama Podgorice uskoro još 29 novih autobusa

Izvor: eKapija Petak, 30.12.2022. 10:11
Komentari
Podeli
(Foto: Glavni grad Podgorica)
Novi kontigent autobusa, koji će, služiti kao osnov za dalju modernizaciju sistema javnog prevoza u Podgorici, stigao je u carinski terminal u Danilovgradu.

Prilikom obilaska terminala, gradonačelnik Ivan Vuković kazao je da je javni prevoz je bio dugo vremena sa punim pravom smatran jednim od osnovnih problema kada je život u Podgorici u pitanju, prosto taj sistem nije bio na zadovoljavajućem nivou kvaliteta.

- Mi smo se ozbiljno, odlučno uhvatili u koštac sa tim problemom i u završnoj fazi tog procesa najprije kroz nabavku 16, a sada i ovih 29 novih autobusa, stvorili pretpostavke da Podgorica dobije javni prevoz onakav kakav decenijama unazad imaju moderni evropski gradovi - kazao je Vuković.

Kako je naveo, očekuje da će se novi autobusi naći na ulicama Podgorice do kraja prvog kvartala naredne godine.

- Sa 45 novih autobusa koji su klimatizovani, prilagođeni osobama sa invaliditetom i koji ispunjavaju sve ekološke standarde, moći ćemo svim sugrađanima koji su zainteresovani za ovu vrstu usluge da omogućimo da koriste autobuse onako kako se to radi u modernim evropskim prijestonicama sa nekim intervalom polaska na svakih 20 minuta - naveo je Vuković.

Izrazio je nadu da će to, imajući u vidu problem koji imamo kada je u pitanju broj automobila na ulicama glavnog grada, doprinijeti da se taj trend negativnog povećanja najprije zaustavi, a onda i preokrene.

- Nadam se da ćemo vremenom mijenjati navike i sve manje koristiti automobile, a sve više javni prevoz, te doprinijeti da se naš grad sve više razvija onako kako to treba da bude slučaj. Ovo je veliki dan za Podgoricu, dan koji smo dugo čekali. Vjerovatno mnogi nisu očekivali da će se desiti, ali evo desilo se. Glavni grad u vlasništvu ima 45 novih autobusa, sasvim dovoljno da Podgorica u tom segmentu profunkcioniše kao moderna prijestonica. U tom smislu želim da najprije čestitam svojim kolegama koje su dale doprinos prilikom realizacije ovog projekta, kao i svim našim sugrađanima, neka nam je sa srećom - poručio je Vuković.

Profesor bezbjednosti saobraćaja sa Mašinskog fakulteta Milanko Damjanović kazao je da su performanse autobusa u skladu sa tenderskom dokumentacijom, te da garantuju kvalitet same usluge kada je u pitanju vučna i bezbjednosna karakteristika.

- Ono što smo mogli da primijetimo kroz prethodnu nabavku autobusa je da su se pokazali vrlo pouzdano i da je na osnovu eksperimentalnih analiza došlo do zaključka šta treba kod nekih sistema dograditi ili izmijeniti. U suštini, kompletan utisak gledajući na rokove, isporuku, cijenu i na sam kvalitet da je ovo jedan optimalan sistem - kazao je Damjanović ističući da je kompletna realizacija nabavke veoma uspješna, te da će u krajnjem obezbijediti kvalitet usluge za sve korisnike.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.