NavMenu

Raspisan javni poziv za projekat Solari 5000 plus - Građani i privrednici dobijaju šansu za ugradnju sopstvenih mini solarnih elektrana

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 26.12.2022. 09:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/Sabine van Erp)Ilustracija
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je javni poziv za učešće u projektu Solari 5000+ (70 MW) za fizička i pravna lica. Vrijednost ovog projekta je, kako su ranije rekli iz kompanije, 70 mil EUR.

Osim individualnih objekata, ovim projektom se planira ugradnja sistema u stambenim zgradama spratnosti do 4 sprata pri čemu će priključenje sistema biti izvedeno u skladu sa tehničkim mogućnostima i zahtjevima budućih korisnika.

Korisniku projekta se pruža mogućnost da instalira odgovarajući fotonaponski sistem, otplaćujući ga u jednakim mjesečnim iznosima u visini svog prosječnog mjesečnog računa za električnu energiju. Pri tome je maksimalni period otplate investicije 10 godina. Korisnici koji posjeduju obračunsko brojilo sa mjerenjem snage (tzv.maksigraf) i žele instalaciju fotonaponskog sistema, pored mjesečnog iznosa za otplatu fotonaponskog sistema, zadržavaju obavezu mjesečnog izmirivanja stavke "Angažovanje mrežnog kapaciteta", što će u konačnom mjesečnom iznosu biti u ravni prosječnog mjesečnog račun za električnu energiju.

Kako su naveli iz Elektroprivrede, instaliranjem fotonaponskog sistema, krajnji korisnik postaje tzv. kupac - proizvođač, koji svoje potrebe za energijom podmiruje iz sopstvenog izvora, a eventualni višak/manjak električne energije u određenom momentu, predaje/preuzima kroz distributivnu mrežu, što se finansijski saldira na nivou godine. Korisnici otplaćuju sistem u jednakim mjesečnim ratama kroz kreditni aranžman koji obezbjeđuje EPCG. Na ovaj način korisnik u projektu postaje vlasnik male solarne elektrane, koja je kapacitetom predviđena da približno (ili u potpunosti) zadovoljava njegove potrebe za električnom energijom.

EPCG će budućim vlasnicima fotonaponskih sistema obezbijediti popust u iznosu od 20% od ugovorene vrijednosti investicije.

- Konačni energetski bilansi, u najvećoj mjeri zavise od tehničkih mogućnosti za priključenje sistema odgovarajuće snage kao i od raspoloživosti krovne površine za smještaj fotonaponskih modula. Ukoliko korisnik nema dovoljno krovne površine za smještaj odgovarajućeg broja modula ili nema tehničkih uslova za instalaciju sistema odgovarajuće snage, pristupiće se dodatnim analizama i pregovorima - pojasnili su iz kompanije.

U javnom pozivu navodi se da u projektu Solari 5000+ mogu učestvovati:
  • vlasnici/suvlasnici individualnog objekta, vlasnici/suvlasnici stambenih objekata jedinica u okviru stambernih zgrada spratnosti do 4 sprata,
  • objekti izgrađeni u skladu sa zakonaskom regulativom, kojom je uređeno prostorno planiranje i izgradnja objekata,
  • objekti sa odobrenom priključnom snagom koja mora biti jednaka ili veća od snage fotonaponskog sistema koja se planira instalirati, a shodno važećem Zakonu o energetici, Član 96, Stav 1,
  • objekti sa trofaznim priključkom na distributivnu mrežu,
  • redovne platiše, tj. pravo na učešće u projektu imaju potrošači koji redovno izmiruju svoje mjesečne obaveze po pitanju računa za utrošenu električnu energiju i mjesečne rate za otplatu duga ukoliko postoji ta obaveza,
  • objekti sa krovnim površinama koje imaju dobar solarni potencijal.

Kada je riječ o dodatnim uslovima, navodi se da pravo na učešće u projektu imaju korisnici čiji objekti posjeduju jednu ili više krovnih površina orijentisanih južno, jugostično ili jugozapadno (krovne površine sa dobrim solarnim potencijalom), te korisnici čiji objekti posjeduju ravne krovne površine koje nisu zasjenčene od strane susjednih objekata (zgrade, drveća,..).

Svi koji žele da učestvuju u ovom programu moraju ispuniti i uslove da je objekat je izgrađen na osnovu odgovarajućeg akta u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata i svakog drugog koji je navedenim ili posebnim zakonom s njim izjednačen. Takođe, neophodno je da se postojeće brojilo za obračun električne energije vodi na istog investitora solarnog sistema.

Korisnik ostvaruje pravo na popust u iznosu od 20% ukupne vrijednosti prihvatljivih troškova za instalaciju fotonaponskog sitsema, uključujući PDV.

Razmatrajući solarni potencijal Crne Gore, kao i gustinu naseljenosti za potrebe ovog projekta, regionalna zastupljenost ugradnje fotonaponskih sistema biće sljedeća:
  • 40% instalacija južna regija;
  • 40% instalacija centralna regija;
  • 20% instalacija sjeverna regija.
Rok za podnošenje prijava je 60 kalendarskih dana od dana objavljivanja javnog poziva, a više informacija o uslovima i načinu prijave možete vidjeti OVDJE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.