NavMenu

IRF planira da naredne godine plasira privredi 150 mil EUR kredita

Izvor: Dan Srijeda, 21.12.2022. 10:35
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/IRF CG/Screenshot)
Investiciono-razvojni fond (IRF) planira da u narednoj godini plasira 150 mil EUR kreditnih sredstava privrednim društvima i preduzetnicima. Davanje kredita IRF-a tretira se kao državna pomoć, zbog čega je program za 2023. godinu i njegovu usklađenost sa Zakonom o državnoj pomoći provjeravala i Agencija za zaštitu konkurencije (AZZK).

Kako je navedeno u dokumentu, cilj pomoći je poboljšanje konkurentnosti privrede, bazirano na zelenoj ekonomiji i digitalnoj transformaciji, razvoju prioritetnih sektora, ravnomjernom regionalnom razvoju, osiguravanju likvidnosti mikro, malih i srednjih preduzeća i diversifikaciji ekonomskih aktivnosti. Podršku će dati i posebnim ciljnim grupama (mladi, početnici u biznisu, žene, individualni poljoprivredni proizvođači) u cilju stvaranja uslova za veće zapošljavanje, povećane radne aktivnosti i mobilnosti radnika, uz podršku garantnih šema.

Glavni cilj programa je regionalni razvoj, zaštita životne sredine i razvoj malih i srednjih preduzeća.

- Programi podrške IRF-a fokusirani su na povećanje broja zaposlenih i na pružanje podrške prioritetnim sektorima razvoja crnogorske ekonomije, čime će takođe uticati na smanjenje regionalnih razlika u državi. Pored prioritetnih sektora (turizam i ugostiteljstvo, poljoprivreda i proizvodnja hrane, zelena ekonomija, digitalna transformacija) ulagaće se i u razvoj preduzetništva i to kroz podršku mladih u biznisu, start ap preduzetnicima, inovativnim preduzećima, ICT sektoru, ženama u biznisu, poljoprivrednim proizvođačima i slično. Očekivani benefiti se odnose na kreiranje novih radnih mjesta i očuvanje postojećih kao i unapređenje preduzetništva, konkurentnosti i smanjenje uvozne zavisnosti privrede iz poštovanje principa održivosti - navedeno je u programu.

Na čelu IRF-a je Irena Radović.

IRF procjenjuje da će kredite u narednoj godini uzeti između 101 i 500 korisnika.

Izvor finansiranja 150 miliona kredita je Evropska investiciona banka, Francuska razvojna agencija i Razvojna banka Savjeta Evrope.

- Rukovodeći se principima opreznog bankarskog poslovanja, u skladu s regulativom Centralne banke (CBCG), finansijski plan za 2023. godinu predviđa da se plasiraju sredstva u iznosu od najmanje 150 mil EUR - naveli su iz IRF-a.

Jedan od ciljeva plasmana 150 miliona je i da se smanji uvozna zavisnost i poboljša spoljnotrgovinski bilans.

Portfolio koji je na raspolaganju se odnosi na kratkoročne, srednjoročne i dugoročne kredite.

- Kreditni uslovi po kojima će se realizovati instrumenti IRF-a za 2023. godinu, ka krajnjem korisniku, su sljedeći - iznos kredita do 5 mil EUR, rok otplate kredita do 15 godina (uključujući mogućnost korišćenja grejs perioda), grejs period do pet godina, proporcionalan sistem obračuna kamata prilagođen potrebama privrede i održivosti IRF-a. Izuzetno, maksimalni iznos kredita/faktoringa biće na nivou do 10 mil EUR, uz uvažavanje limita izloženosti definisanih aktima IRF-a - piše u programu.


Htjeli bi privatizaciju Plantaža, Instituta...

Poseban segment u planiranju poslovnih aktivnosti za 2023. godinu, predstavlja privatizacija akcija i udjela u vlasništvu IRF-a.

- U vezi sa izradom plana privatizacije za 2023. godinu, IRF je predložio prodaju akcija putem berze za Montekargo, Kotor projekt, Crnagorakop Danilovgrad, a privatizaciju putem javnog tendera za Montepranco Bokaprodukt i Turistički centar Durmitor - piše u dokumentu.

IRF je vlasnik sa ostalim vlasnicima državnog kapitala akcija u značajnim privrednim subjektima - Barska plovidba, Institut dr Simo Milošević, 13. jul - Plantaže, Marina Bar i HTP Ulcinjska rivijera.

- Imajući u vidu da IRF sa ostalim vlasnicima državnog kapitala, posjeduje većinski paket akcija (veći od 51% akcijskog kapitala), predlaženo je Savjetu za privatizaciju da sa ostalim vlasnicima državnog kapitala razmotri mogućnost privatizacije naprijed navedenih društava - naveli su iz IRF-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.