NavMenu

Niču nova postrojenja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora - Gradiće se vjetropark u Pljevljima

Izvor: eKapija Petak, 16.12.2022. 06:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PIxabay.com/Bianca-stock-photos)Ilustracija
Kako je nadavno saopšteno, raste interesovanje investitora za izgradnju postrojenja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije. Tome svjedoči i zahtjev za izgradnju vjetroparka u Pljevljima, za koji su izdati urbanističko-tehnički uslovi.

- UT uslovi su izdati na zahtjev fizičkog lica za lokaciju u zahvatu katastarskih opština Bobovo i Kruševo, na teritoriji opštine Pljevlja ukupne površina 1.671.700 m². Prema analizama podnosioca zahtjeva utvrđeno je da potencijalna količina proizvedene električne energije, sa 20 turbina ukupne snage vjetroparka 120 MW, iznosi 393,80 GWh - saopšteno je iz Vlade.

Kako su naveli nakon jučerašnje sjednice, Vlada je izdala urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju objekta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih resursa polja vjetra - vjetropark, a u skladu sa članom 218c Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata i članom 2 Pravilnika o bližim kriterijuma za ocjenu zahtjeva za izdavanje urbanističko - tehničkih uslova za izgradnju objekata za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora sunca i drugih obnovljivih izvora.


Podsjetimo, ministarka ekologije Ana Novaković Đurović nedavno je na jednoj od sjednica kazala da da je pojednostavljivanje zakonske procedure za izgradnju objekata za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije u praksi već dalo rezultate.

- Intersovanje investitora je zaista veliko, povećava se procenat ugradnje solarnih panela, a pristigla su nam i četiri nova zahtjeva za izgradnju solarnih elektrana, kao i jedan za vjetropark u Pljevljima. Važno je što sada i u ovoj oblasti imamo zakonske procedure i mogućnost da ovu priču dovedemo do kraja. Apelujem na sve institucije koje su dio ovog procesa obrađivanja zahtjeva da nam ažurno dostavljaju mišljenja. Bilo bi dobro da već sledeće godine imamo izvjesnu gradnju nekog većeg objekta, posebno solarne elektrane - kazala je ministarka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.